CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Şubat felaketinin ardından bir yıl içinde 319 bin konutun depremzedelere teslim edileceği sözünü verdiğini belirterek, “Depremzede de kendisini buna göre hazırlamıştı. Şu anda siz iki yıl sonra ‘Biz bu yılın sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz’ Peki, bunu nasıl gerçekleştireceksiniz Sayın Bakan?” diye sordu. Yerinde dönüşüm projelerinde vatandaşa 750 bin lira hibe, 750 bin lira da kredi desteği verildiğini hatırlatan Karasu, “Emekli 12.500 lira, asgari ücretli 17.000 bin lira maaş alıyor. Bu rakamları değiştirmezseniz Sayın Bakan, TOKİ Başkanına vatandaş bu paraları versin, TOKİ vatandaşa dairelerini yapsın” dedi.

İZMİR’DEN ADAY OL

Karasu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyounu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi görüşmelerinde konuştu. Bakan Kurum’un tepki çeken İzmir Körfezi’nden aldığını söylediği bir şişe deniz suyu ile Komisyon toplantısına katıldığını hatırlatan Karasu, “Sayın Bakan 2019-2023 yılları arasında her bütçe görüşmesinde sürekli Ekrem İmamoğlu'nu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesini konuşmuştu. Sonunda gitti, İstanbul'da aday oldu; İstanbullu da gereken özeni gösterdi Sayın Bakana; Ekrem Bey 1 milyon farkla seçimi kazandı. Şimdi, gözüken, 2029 yılında hedefine İzmir'i koymuş; Sayın Bakanı 2029 yılında İzmir'de Belediye Başkan Adayı olarak bekliyoruz” dedi.

İLİÇ’İN SORUMLULUĞU SİZDE

Bakan Kurum’un sunumunda ve konuşmasında İliç’teki 9 maden işçisinin vefatından ve siyanürlü toprağın Fırat Havzası’na kaymasından hiç söz etmediğine dikkat çeken Karasu, “Çöpler sahası kimyasal sızıntı nedeniyle 22 Haziran 2022'de kapatılmıştı, üç ay sonra tekrar açıldı; kimin zamanında açıldı? Sayın Murat Kurum'un zamanında. Madende kapasite artışına gidildi; onayı kim verdi? Sayın Bakan verdi. Kapasite artışında ‘ÇED Gerekli Değildir’ diyen kimdi? Yine Sayın Murat Kurum'du. Şimdi, yeniden açılma hazırlıkları var; sorumlusu kim? Yine Sayın Bakan olacak” diye konuştu.

MUĞLA’DA BİR BAŞKA FELAKET

Çevre felaketlerinin yaşandığı Akbelen'de, Salda Gölü'nde, Kaz Dağları'nda ve daha birçok yerde Bakan Kurum’un imzası olduğuna dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı, Muğla Menteşe'de yapılması planlanan çimento fabrikasıyla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çimento fabrikasıyla ilgili mahkeme ÇED raporunu iptal etti, Danıştay onayladı; siz şimdi, yeniden buradaki ÇED raporunu vatandaştan kaçırarak, yeniden mahkemenin vermiş olduğu ret kararını görmezlikten gelerek, yeniden burada ÇED toplantısı düzenliyorsunuz; nerede düzenliyorsunuz bunu da? Bakanlığa inceleme günü veridiniz. Bakın, mahkeme demiş ki: "Kurum görüşleri de eksik ve hatalı." Örneğin, Muğla İl Tarım Müdürünün eski görüşünü tekrar etmiş, ‘Zeytinlik alan yok’ demiş. Oysa temel iptal nedenleri arasında zeytinlikler var Sayın Bakan”

GELİN SİVAS KANGAL’A GİDELİM

Konuşmasında Kangal Termik Santrali’nin yarattığı ve 20 köydeki halk ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen kül dağlarına da yer veren Karasu, “Arkadaşlar İzmir'de kordonda gezmekten bahsettiler. Buyurun, kendi seçim çevrem olan Sivas Kangal ilçesine gelin. Kangal Termik Santrali'nin oluşturmuş olduğu kül dağlarını görün. Orada Gürün'ün Mağara köyüne, Kangal'ın Hamal köyüne sizleri davet ediyorum; nasıl bir çevre katliamının yaşandığını hep birlikte izleyelim!” şeklinde konuştu.

NEREDE DEPREM KONUTLARI

Depremin üzerinden geçen 21 aya karşın, depremzedelerin barınma başta olmak üzere eğitim ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlarına erişemediklerini de anlatan Karasu, Cumhurbaşkanı’nın genel seçimden önce verdiği sözleri hatırlattı. Karasu, şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanının atmış olduğu tweetlerde bir yıl içinde 319 bin konutu teslim edileceğini ifade etmişti. Depremzede de kendisini buna göre hazırlamıştı. Şu anda siz iki yıl sonraki bütçede diyorsunuz ki: ‘Biz bu yılın sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz’ Peki, bunu nasıl gerçekleştireceksiniz Sayın Bakan? Şu anda deprem bölgesinde teslim ettiğiniz konut sayısı nedir? Rakamlar tamamlanan konut sayısı ile teslim edilen konut sayıları arasında farklılığı gözler önüne seriyor. Bakın, size Hatay'dan bir örnek vermek istiyorum, Hatay Valiliğinin ağustos ve ekim ayı raporları bunlar Sayın Bakan. Hatay Valiliği ağustos ayında 3.599 konuta hanenin yerleştiğini ifade etmiş, Ekim ayında bu sayı kaça düşmüş? 3.320'ye düşmüş. Yani iki ayın sonunda konuta yerleşen sayısı 300 azalmış, artması gereken sayılar bunlar. Peki, bu nasıl oluyor Sayın Bakan? Çünkü vatandaş boş senede imza atmak istemiyor, vatandaş konutlara girdiği anda kendi yaşam kültürüne, yaşam şartlarına uygun olmadığını görüyor ve konutları terk ediyor. Bölgenin dokusuna uygun ne yazık ki konutlar yapılmıyor. Defne'nin yüzde 90'ı yıkılmış durumda 21.655 konut yapma sözü verdiniz, sadece 130 konutun anahtarını verdiniz; Samandağ'da teslim ettiğiniz konut sayısı sadece 16 Sayın Bakan! Yerinde dönüşüm projelerinde 750 bin hibe, 750 bin de kredi desteği veriyorsunuz. Emekli 12.500 lira maaş alıyor, asgari ücretli 17.000 bin lira maaş alıyor. Bu rakamları değiştirmezseniz Sayın Bakan, TOKİ Başkanına vatandaş bu paraları versin, TOKİ vatandaşa dairelerini yapsın”