EKONOMİ

Karasu: İtibarından tasarruf etmeyen Cumhurbaşkanı, yetkisini kullanacak mı?

Vergi Usul Kanunu’nca yeniden değerleme oranı yapılması nedeniyle 2025'te Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), gelir vergisi dilimleri, emlak vergisi, araç muayeneleri ile harç gibi birçok kalemde yüzde 43,93’lük artış yaşanacak.

Abone Ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla bile enflasyon yüzde 50'ye dayandı; çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor, vatandaş pazarda tezgahlara yanaşamıyor, evlere et ve süt girmiyor. İtibarından tasarruf etmeyen Cumhurbaşkanı, yetkisini kullanacak mı?” diye sordu.

Yeniden değerleme oranı nedeniyle yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), gelir vergisi dilimleri, emlak vergisi ile birçok kalemde artış yaşanacak.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla bile enflasyon yüzde 50'ye dayandı; çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor, vatandaş pazarda tezgahlara yanaşamıyor, evlere et ve süt girmiyor. İtibarından tasarruf etmeyen Cumhurbaşkanı yetkisini kullanacak mı?” diye sordu.

ZAMLAR GELECEK

2024 yılı için yüzde 43,93 olarak açıklanan yeniden değerleme oranı, 2025 yılında birçok vergisel düzenlemede kullanılacak. Vergi Usul Kanunu’nca yeniden değerleme oranı yapılması nedeniyle 2025'te Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), gelir vergisi dilimleri, emlak vergisi, araç muayeneleri ile kur farkından kaynaklı otoyol ve köprü geçiş ücretleri gibi birçok kalemde artış yaşanacak. Yeni yıl ile birlikte en düşük MTV 347 liradan 499,44 liraya, en yüksek MTV ise 160 bin 285 liradan 230 bin 698,2 liraya yükselecek. 6 aya kadar olan pasaport harcı bin 638,4 liradan 2 bin 358,15 liraya, 1 yıllık harç 2 bin 395,9 liradan 3 bin 448,42 liraya, 2 yıllık harç 3 bin 912,3 liradan 5 bin 630,97 liraya, 3 yıllık harç 5 bin 557 liradan 7 bin 998,19 liraya, 4 yıl ve üzeri harç ise 7 bin 833 liradan 11 bin 274,04 liraya yükseldi. A sınıfı sürücü belgesi harcı bin 308 liradan bin 882 liraya, B sınıfı sürücü belgesi harcı 3 bin 945 liradan 5 bin 678 liraya çıkacak. Öte yandan, yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31 bin 692 liradan 45 bin 614,3 liraya çıkarken, yurt dışı çıkış harcı 500 liradan 720 liraya çıkacak.

YOKSULLUK VATANDAŞA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu “Halkın sırtındaki vergi yükü artarken alım gücü günden güne düşüyor. İktidar bütçenin açığını her zaman olduğu gibi dar gelirli vatandaşların sırtına yüklüyor. Yap işlet devret projeleriyle zengin ettiği, vergi afları ve büyük şirkete sağlanan teşvikler ise aralıksız ediyor. Bir avuç zengin kesim sefa sürsün diye milyonlarca vatandaş yoksullaştırılıyor. İktidar, bu yılın başından bu yana geçen 11 aylık dönemde vatandaştan 6 trilyon 597 milyar lira vergi topladı. Yoksul vatandaş 11 ay boyunca her gün 19 milyar 752 milyon liralık vergiyi devlete kuruşu kuruşuna ödedi. Ama yoksulluk, daima vatandaşa düşüyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI YETKİSİNİ KULLANACAK MI?

Vatandaşın yaşadığı ekonomik sorunların her geçen gün arttığını vurgulayarak, “TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla bile enflasyon yüzde 50'ye dayandı; emekli, işçi, memur maaşı eridi. Çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor, vatandaş pazarda tezgahlara yanaşamıyor, evlere et ve süt girmiyor. İtibarından tasarruf etmeyen Saray’da ise işler yolunda” diyen Karasu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.  Karasu önergesinde, Yılmaz'a şu soruları yöneltti: "Cumhurbaşkanı MTV'de indirim yapacak mı? Cumhurbaşkanı, araç muayene ücretlerinin indirimi yetkisini kullanacak mı? Yeni yılda yüksek hızlı tren ve tren bilet fiyatlarında bir artış söz konusu olacak mı? Nispi ve maktu yargı harçlarında indirim yapılacak mı? Vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntılar ortada iken, bu konu Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin herhangi bir toplantısında gündemine getirildi mi, getirilecek mi?"