GÜNDEM

Karasu’dan Yap-İşlet-Devret açıklaması: Bu yıl 318.5 milyar ödendi, önümüzdeki üç yıl içinde 678.2 milyar lira ödenecek

Ulaş Karasu, Hazine garantisiyle alınan paraların Yap-İşlet-Devret ve KÖİ projeleri yapan firmalara aktarıldığını belirtirken Hazine’nin 8 ulaştırma projesi için 16.6 milyar dolarlık borç için üstlenim taahhüdünde bulunduğunu açıkladı. Karasu, “Bu projelere bu yıl da dahil son üç yılda 318.5 milyar ödendi, önümüzdeki üç yıl içinde ise 678.2 milyar lira ödenecek. Bu sistem vatandaşı hortumlama, yandaşın kasasına koyma modeli olmuştur” dedi.

Abone Ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Hazine garantisiyle alınan paraların Yap-İşlet-Devret ve Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri yapan firmaların kasasına aktarıldığını belirtirken Hazine’nin sadece 8 ulaştırma projesi için 16.6 milyar dolarlık borç için üstlenim taahhüdünde bulunduğunu açıkladı. Karasu, bu projelere bu yıl da dahil son üç yılda 318.5 milyar ödendiğini belirtirken, önümüzdeki üç yıl içinde ise 678.2 milyar lira ödenileceğini söyledi. Karasu, “Bu sistem vatandaşı hortumlama, yandaşın kasasına koyma modeli olmuştur” dedi.

KÖİ ve Yap-İşlet-Devret projeleri ile hayata geçirilen şehir hastaneleri, yol, köprü, tünel ve havaalanlarındaki araç ve yolcu garantisinin tutturulamaması nedeniyle Hazine'nin ödediği tutarlar dudak uçuklatıyor. Bu projelerle, iktidarın kamuyu zarara uğratma pahasına güdümündeki bazı firma ve şirketleri her geçen yıl daha da zengin ettiği rakamlarla ortaya çıkıyor.  Türkiye’de bu işi yapan “şanslı 44 şirket” olduğunu ve bu şirketlerden 37’sinin de geçen yıl matrah beyan etmediğini yani zarar ettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, “Bu şirketler vergi vermediler, ama garantilerini tıkır tıkır aldılar. İktidar, her yıl bu şirketlerin servetlerine yeni servet katmayı sürdürdü, hala sürdürüyor” dedi.

Uulaşım sektöründe, sadece 8 projeye 16 milyar 637 milyon dolar borç üstlenim taahhüdüyle Hazine garantisi olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, dış kaynaklı kredilerin, Hazine garantisiyle alınan paraların, bu projeleri yapan firmaların kasasına aktarıldığını vurguladı.

KURDAKİ ARTIŞ KATLAYACAK

Bu projelere bu yıl da dahil son üç yılda 318.5 milyar ödendiğini belirten Karasu, “Gelecek yıl, bu projelere toplam 202.2 milyar, sadece otoyol, köprü ve tüneller için ise 97.6 milyar lira ödenecek. Eğer Orta Vadeli Plan’da öngörülen ortalama dolar kurları gerçekleşirse bütçeden tüm projeler için gelecek yıl 202.2 milyar (4.8 milyar dolar), 2026 yılında 232,3 milyar, 2027 yılında ise 243,8 milyar lira ödenmesi gerekiyor. Yani önümüzdeki üç yılda toplam 678,3 milyar lira tüm bu projelere garanti olarak ödenecek. Dolar ve eurodaki artış da üzerine ilave edileceği için bu garantili ödemeleri bütçenin kamburu, vatandaşa yük olmaya devam edecek. Artık şurası net ki; bu sistemin adı vatandaşı hortumlama, yandaşın kasasına koyma modeli olmuştur” diye konuştu.