TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün; Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM’nin 2023 bütçe teklifleri, 2021 yılı kesin hesap kanun teklifleri ve Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya şöyle konuştu:

"2018'de Milli Eğitim Bakanlığı’nın sunum kitapçığını inceledim sizinkini de inceledim. Siz diyorsunuz ki ‘Biz milli eğitime ayrılan bütçeden payı en yüksek noktaya getirdik’ diyorsunuz. 2016’da eğitim bütçesinin GYSH içerisindeki payı yüzde 4.21 iken 2023’te bu oran 3.48 olmuş. Bu ne artış ne de düşüş. 2016’da merkezi eğitim bütçesinden eğitime  yüzde 19 pay ayrılırken 2023’de bu pay yüzde 14’e gerilemiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinde eğitim bütçesine yatırımlara ayrılan pay yüzde 17. Bunu artış olarak tarif etmek pek mümkün değil. Bu bütçeyle eğitimin temel sorunlarını çözmeyi başaramayacağınızı siz de biliyorsunuz. Bu bütçe yetersiz. Ek bütçe bile sorunları çözmeye yetmedi. Bunların açıkta dururken neden bu bütçeyle karşımıza geliyorsunuz. Bu bütçeyle 21 bin 243 köy okulunu açmanız mümkün değil. Acilen atanması gereken 100 bin öğretmenin atanması mümkün değil. Öğretmenlerin 19 Kasım’da yapılacak sınavı başarıyla geçmemiz mümkün değil.

2017’den bu yana ÖSYM’nin bütün sınavlarında şaibe var. Açık ve net “hırsızlık var” diyor Devlet Denetleme Kurulu ama ortada hırsız yok. Bu kaygıların olduğu bir yerde 19 Kasım’da (kariyer basamakları sınavı) sınav da ısrarın anlamı yok. ‘Basit soru sorarak bu sınavı yapacağız’ dediğinizde murada ermiş olmuyorsunuz.

Optik yanıt kâğıtlarımın incelenmesini isteyen binlerce insan var. Neden Milli Eğitim Başkanı ve ÖSYM bu konuda yanıt vermez? Hem 18 Eylül’de hem de 31 Temmuz’da (KPSS) şaibelerin olduğu aşikardır. Şaibe yoksa neden ÖSYM başkanı görevden alındı? Şaibe yoksa ÖSYM başkanı hakkında neden soruşturma izni alındı?"