İzmit’te gençlerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı ve ‘güçlendirilmiş parlamenter sistemi’ hakkında konuştu. Kılıçdaroğlu, ‘Biz sandık güvenliğini sağlayarak seçimi almak ve Türkiye'yi demokrasi eksenine getirmek istiyoruz’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in, ilin ilk belediye Başkanı Leyla Atakan adına açtığı kütüphanenin açılışına katıldı. Açılışta gençlerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aday olup olmayacağına kilitlenmediklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu altı liderin hedefinin, “Erdoğan, aday olur veya olmaz ama biz sandık güvenliğini sağlayarak seçimi almak ve Türkiye'yi demokrasi eksenine getirmek” olduğunu belirtti.

‘Güçlendirilmiş parlamenter sistemi’ anlatan Kılıçdroğlu, “Eskiye dönelim değil, bu sistem gerçek anlamda demokrasiyi hedefleyen bir sistem” dedi.

‘İTİRAZ EDECEĞİN HİÇBİR YER YOK’

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün aktardığı haberde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili niçin sessiz kaldığı yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:

“Diyelim ki ses çıkardık nereye gidecek? Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK). O üyeleri atayan kim Erdoğan. Verdiği karara kim itiraz edecek? İtiraz edeceğin hiçbir yer yok. Anayasa Mahkemesi bile bakmıyor bu karara. Hatırlarsanız İstanbul seçimlerinde aynı zarfın içerisine dört tane oy pusulası koyuyorsunuz. Efendim üçü doğru biri yanlış. Talimat geldi de onun için yaptılar. Dolayısıyla bizim Erdoğan'ın aday olup olmamasına kilitlenmek gibi bir düşüncemiz yok.”

‘BİZ İKTİDAR OLARAK PARALARIN NEREYE HARCANDIĞININ HESABINI VERECEĞİZ’

Kılıçdaroğlu, ‘güçlendirilmiş parlamenter sistemle' ile ilgili ise şuna dikkat çekti:

“Eskiye dönelim değil, bu sistem gerçek anlamda demokrasiyi hedefleyen bir sistem. Pek çok kurum var içerisinde Mesela, Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Başkanı ana muhalefetten olacak ve biz iktidar olarak paraların nereye harcandığının hesabını vereceğiz. Yolsuzluklardan çok çekiyoruz, bunun önünün kurumsal olarak kesilmesi lazım.”