Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İsrail'in Lübnan'dan sonraki hedefi Türkiye'dir" açıklaması ve "iç cephe" vurgusu yapmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'li vekillerle tokalaşması tartışılırken, AKP'li isimlerden "yeni çözüm süreci" çağrısı gelmişti.

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, SÖZCÜ TV’de İpek Özbey’e özel açıklamalarda bulundu.

Gündeme ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, son günlerde gündemde geniş yer tutan yeni çözüm sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Çözüm süreciyle ilgili soruya Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi;

*Erdoğan olayları kapatmak için, o konularda mahirdir… Piyasalarda ateş var, işsizlik var. Olayları kapatmak, toplumun dikkati başka yere çekmek, işte oturalım, normalleşelim, dertleşelim, şunu yapalım… ‘Bak ben paşaları hapishaneden çıkardım, bu normalleşmenin sonucudur.’ Hayır efendim, zaten çıkacak onlar. Boşuna aldılar o insanları. Ya Adli Tıp kurumunun raporu var. Zaten bırakmak zorundasınız.

*Hapishaneler tıka basa dolu. Türkiye’yi yarı açık cezaevine çevirdi bunlar. Kimse korkudan bir şey söyleyemiyor. Ülkeyi bu bataklığa sürükleyen birisi bu ülkenin sorunları çözemez. O kendi sorunlarını çözmek istiyor.

Kılıçdaroğlu son dönemde yaşanan gelişmelerin ışığında “Yeni bir çözüm süreci mi geliyor” şeklindeki soruya yanıtına şu ifadelerle başladı:

*Erdoğan kendi halkına hakaret eden birisi. Bu ülkenin kadınlarına ‘sürtük’ dedi. Ettiği yeminin gereğini yaptı mı? Ben tarafsız davranacağıma dair namusum ve şerefim üzerine and içerim diye TBMM’de yemin etti. Erdoğan tarafsız mı? Hala AK Parti’nin genel başkanı.

*Bu ülkede hakaret etmediği kişi, kurum, partili kalmadı. İki büyük kurucusuna ‘iki ayyaş’ suçlaması yaptı. Ben o kişinin önünde neden ayağa kalkacağım?

*AK Parti’nin genel başkanı olmadığı dönemde, cumhurbaşkanıyken geldi, kalktık, alkışlamadık. Ama AK Parti’nin genel başkanı olduktan sonra kalkmadık. Yapmadığı hakaret kalmadı. Bir sahtekarın önünde ayağa mı kalkılır?

*Erdoğan olayları kapatmak için, o konularda mahirdir… Piyasalarda ateş var, işsizlik var. Olayları kapatmak, toplumun dikkati başka yere çekmek, işte oturalım, normalleşelim, dertleşelim, şunu yapalım…

*‘Bak ben paşaları hapishaneden çıkardım, bu normalleşmenin sonucudur.’ Hayır efendim, zaten çıkacak onlar. Boşuna aldılar o insanları. Ya Adli Tıp kurumunun raporu var. Zaten bırakmak zorundasınız.

*Hapishaneler tıka basa dolu. Türkiye’yi yarı açık cezaevine çevirdi bunlar. Kimse korkudan bir şey söyleyemiyor. Ülkeyi bu bataklığa sürükleyen birisi bu ülkenin sorunları çözemez. O kendi sorunlarını çözmek istiyor.

NORMALLEŞME TARTIŞMALARI

Kılıçdaroğlu, normalleşme tartışmalarına ilişkin ise şunları söyledi:

“Normalleşme, neyin normalleşmesi? Normalleşmenin karşılığı anormalleşmedir. Anormal olan birisiyle normalleşmem lazım değil mi? Saray ile neyin normalleşmesini yapacağım? Adam AYM kararını uygulamam diyor, ne yapacaksınız?

Her türlü hakareti ediyor, ne yapacaksınız? Bunlar partiye zarar verir. Biz CHP’yiz, devleti kuran partiyiz. Eğer biz mücadele ettiğimiz içindir ki seçimlerde birinci parti olduk. Biz bu mücadeleyi vermek zorundayız. Milletin anası ağlıyor, siz neyin normalleşmesini yapacaksınız?

"Özgür Özel ile normalleşme konuşuldu mu?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Pek şey konuştuk ama konu açılmadığı için konuşmadık. Düşüncelerimi zaman zaman ifade ediyorum. Zorunlu olmadıkça kamuoyuna bir açıklama yapmıyorum" yanıtını verdi.

ADAY OLACAK MI?

'Yeniden Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?' sorusuna Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı’na mı? Hayır, ben bir sefer oldum zaten. Partimizin yetkili organları var, yeni adaylar çıkacaktır ortaya." cevabını verdi.

'Birini işaret edecek misiniz?' sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Partinin yetkilisi organı varsa, o karara bakmak gerekecektir." yanıtını verdi.