6 Şubat depreminde Kızılay’ın çadırlarını satanlar değil, çadır satanları protesto eden TİP üyeleri yargılanıyor. 26 Şubat 2023 tarihinde, depremden 20 gün sonra Kızılay'ın çadır sattığı ortaya çıkmıştı. Bu skandalı protesto etmek ve dönemin Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın istifasını istemek üzere Kadıköy Kızılay Şubesi önünde basın açıklaması düzenlemek için toplanan TİP üyeleri polis müdahalesi ile darp edilerek gözaltına alınmıştı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi 87 kişi hakkında, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından AHBAP Derneği’ne parayla çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay’ı protesto etmeleri nedeniyle dava açıldı.

TİP'in 87 üye ve yöneticisinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü. Savunmaların ardından duruşma 11 Eylül 2024, saat 10.30'a ertelendi.

dokuz8HABER'den Fatoş Erdoğan'ın haberine göre; duruşma sonrası Kartal Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında konuşan TİP İstanbul İl Sekreteri Furkan Seyhan şunları dile getirdi:

"Depremin üstünden tam bir yıl bir gün geçti. Ve biz bugün burada depremde satılan çadırların hesabını sorduğumuz için Bir yargılanmayla karşı karşıyayız. Bakınız bazen konuşmak zor oluyor. Çok üzgünüz. Öfkeliyiz. Bu bizi zorluyor. Ama bundan daha çok bizi zorlayan bir şey var. Biz şu anda utanç içerisindeyiz. İnsanlar sokakta tir titrerken biz neden gelmiyor diye düşündüğümüz bir vakitte aslında Kızılay yıllardır güvendiğimiz, kapısında kan vermek için sıraya girdiğimiz Kızılay'ın çadırlarını sattığını öğreniyoruz. Biz bu utançla karşı karşıya kaldık. Kızılay'ın adına da utanıyoruz. Memleketin bu hale gelmesine de bu memleket Peki köklü kurumlarının, vakıfların bu hale gelmesinin de utancını direkt olarak yaşıyoruz.

Ama şunu da tüm kamuoyuyla paylaşmamız gerekiyor. Biz yargılanırken 87 ifade verenlerin hepsi çıkıp tek tek şunu söylediler; "Burada yargılanmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Böyle tarihsel bir davanın sanığı olmak bizim için gururdur. Biz içeride yargılanarak çıkmadık. Tam tersine çadır satanları bu işten para kazananları yargılayarak çıktık."

"Halka çadır satanlar yargılanacak"

Duruşma sonrası konuşan TİP MYK Üyesi Can Soyer, "87 Türkiye İşçi Partili yargılamaya konu olmuş olabilir Ama hem tarih huzurunda, hem ahlak huzurunda, hem de ülkemizin huzurunda biz yargılayan taraftayız. Ve buradan bir kere daha ilan ediyoruz. Bu dava biter. Bu dava gün gelir, sona erer. Ama bizim davamız bizim insanları ölüme mahkum eden alçak müteahhitlerle olan davamız Insanları kaderine, ölüme terk edenlerle olan davamız, bizim Kerem Kınık'larla olan davamız bitmeyecek." dedi.