Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, daha önce Van’a kayyım olarak atanan ve Van’ı parsel parsel satan Murat Zorluoğlu’nun Diyarbakır valisi olarak atanmasına Meclis’te tepki gösterdi.

‘YOLSUZLUKLA GÜNDEME GELMİŞ BİR ZAT’

Zorluoğlu’nun aynı zamanda AKP’nin Trabzon Belediye Başkanlığı’nı da yaptığını ancak buna rağmen vali olarak atandığını anımsatan Kılıç, “Partili Cumhurbaşkanlığından sonra artık partili vali dönemlerine geçildiği açık ve net. Biz şunu söylüyorduk çokça ve sıkça: Valiler, kaymakamlar sizin il başkanınız, ilçe başkanınız gibi çalışıyor, gibisi fazla artık direkt aslında 2’nci bir il başkanını resmî kararnameyle, devletin kaynaklarıyla atıyorlar, bu çok açık ve net. Peki, bu Murat Zorluoğlu ne yapmış ona bir bakalım. Adı, Van’da kayyım olarak çalıştığında yüzlerce emekçinin işten çıkarılmasıyla, belediye ait en değerli arazilerin ve taşınmazların satılmasıyla, usulsüzlükler ve yolsuzluklarla gündeme gelmiş bir zat” diye konuştu.

‘NİYETİNİZ NE?’

Sayıştan’ın da bu usulsüzlükleri tespit ettiğini anımsatan Kılıç, “Belediyeyi borç batağına sürüklemiş, kamu kaynaklarını verimsiz olarak kullanmış ve ekonomik olmayan bir şekilde belediyeyi zarara uğratmış. Firmalara yapılan ödemelerde haksız kazanç sağlamış, rüşvet ihaleleri ve yine iddialara göre ihalelerin Elâzığ ve Kayserili firmalara peşkeş çekilmesi de cabası. Şimdi, ne oldu? Bunu Diyarbakır'a Vali olarak gönderdi AKP'nin kendisi. Şimdi, tarihin vurguncu kayyımı ve AKP'li eski Belediye Başkanı olan biri nasıl ve neden Diyarbakır'a Vali olarak atanıyor? Niyetiniz nedir? Yine hangi hukuksuzluğa zemin oluşturmaya çalışıyorsunuz? Bu kişiyi atayarak Diyarbakır'da nasıl bir amaç ediniyorsunuz?” diye sorarak tepki gösterdi.

‘CEZALANDIRILMASI GEREKİRKEN ÖDÜLLENDİRİLDİ’

Zorluoğlu’nun yaptığı usulsüzlüklerden yargılanması gerektiğini belirten Kılıç, cezalandırılması yerine ödüllendirildiğini kaydetti. Kılıç, “Biz bu hikâyeyi çok iyi biliyoruz ama inanın ki buna teslim olmayacağız. Bütün kamuoyunun da bu zatın, Diyarbakır Valisi olarak atanan bu zatın gözlerinin üzerinde olması gerekiyor. Olacak her türlü hukuksuzluğun, yarın Belediyelerimiz başta olmak üzere, Diyarbakır'da yapılacak her türlü gaspın zeminini oluşturmaya çalışıyor AKP. Buradan uyarıyoruz: Sakın ama sakın buna yeltenmeyin, bu oyunu çok iyi biliyoruz, bunu aklınızdan bile geçirmeyin” dedi.

Kılıç, konuşmasında birçok cezaevinde yemeklerden zehirlenen tutsaklara da dikkat çekti. Kılıç, bu durumların araştırılması gerektiğini ifade etti.