Haber: Sabri Kırdar

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Konya İl Temsilciliği Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları için  “Vergide Adalet İstiyoruz” diyerek Meram Celalettin Hakan Katırcı Aile Sağlık Merkezi önünde eylem yaptı. Eyleme SES Genel Sekreteri Ferit Ceylan'da katıldı.

SES Konya İl Temsilciliği Eş Başkanı Onur Kerpiç; "Türkiye’nin dört bir yanından aile hekimliği çalışanları ‘Vergide Adalet İstiyoruz!’ talebiyle Aile Sağlığı Merkezlerinden sesini duyurmaya çalışıyor 15 Mart günü Şubat 2024 ücretlerini alan ASM çalışanları vergi kesintileriyle ücretlerin düştüğünü gördü. Bu durumu bir anketle arkadaşlarımıza sorduk. Sadece aile hekimlerinden bu ay ortalama 8000 lira vergi kesintisi yaşadığını öğrendik" dedi.

Her üç Aile Hekiminden birinin vergi kesintisine ek ücret kesintisi yaşadığını ifade eden Onur Kerpiç açıklamasının devamında şunları belirtti;

Geçen hafta yaptığımız aynı ankete yanıt veren arkadaşlarımızdan her üç Aile Hekiminden birinin vergi kesintilerine ek olarak sadece bu ay nüfus düşmesi, eğitim alması, doğum/hastalık izninde olması ya da haksız performans şartları bahane edilerek ücretlerinde düşüşler yaşadıklarını bildirdi.

Deprem bölgesinde ki Aile Hekimlerinden 30 bin liraya yakın ücret kesintisi yapıldığını öğrendik.

Aile Hekimliği Çalışanlarının sadece vergi kesintisi değil, depremde yaşamını yitirmiş kayıtlı kişilere aşı yapılmamış, poliklinik hizmeti verilmemiş diye kesinti yapmak doğru mudur?

Aile Sağlığı Merkezi yıkılmış, mahallesi yıkılmış olsa da çalışmaya devam eden, depremden kurtulabilmiş insanların sağlıklarını korumak için canla başla çalışan aile hekimlerinden yapılan ortalama 23 bin lira performans kesintisi derhal geri ödenmelidir.

Depremin üstünden bir yıldan fazla zaman geçti, deprem bölgesinde doğru dürüst evi ve çalışma binası olmayan, düzgün bir altyapı sağlanamamış, suyu elektriği kesilen bir ortamda yaşayan ve çalışan ASM çalışanlarının ücretleri kesiliyor. Deprem belgesinde ısrarla kalıp bebeklere, gebelere zor koşullarda hizmet veren arkadaşlarımızın da deprem bölgelerini terk etmelerini mi istiyorsunuz?

Daha ikinci ayda enflasyon ve vergi ile yaptığınız zammın yarıya yakınını geri aldınız. Sadece bu ay kestiğiniz vergilerle geçen sene deprem bölgesinde yıkılan Aile Sağlığı Merkezlerini yenileyebilirdiniz.

Sadece bu ay aile hekimliği çalışanlarından kestiğiniz 200 milyon liraya yakın haksız vergi ile 40’dan fazla aile sağlığı merkezi yapılabilirdi. Siz koca bir sene boyunca tüm Türkiye’de 70 kadar Aile Sağlığı Merkezi yaptınız. Bizden kestiğiniz vergileri, randevu bulamadığımız şehir hastanelerinin, üzerinden geçemediğimiz paralı otoyolların ve köprülerin, uçamadığımız havaalanlarının, yediğimiz içtiğimizi, solduğumuz havayı zehirleyen Kanadalı maden şirketlerinin vergilerini affetmek, garantili ücretlerini ödemek için kullandınız. Gelecek ay bundan daha da fazla vergi keseceksiniz ve biz Aile Hekimliği çalışanları iyice yoksulluk sınırı altında tükeneceğiz.

Konya'da Vergide Adalet Eylemi

Haksız ve Adaletsiz Vergi Kesintilerinden Vazgeçin!

Sağlık Bakanı yurttaşlarımızın ne kadar çok hastalanıp ne kadar çok şehir hastanelerine gittiğinden bahsediyor. Maliye Bakanı vergilerin yüzde seksenini ödediğimiz yetmezmiş gibi seçimden sonra daha fazla vergiyi tabana yayacağız diyor.

Buradan vergide adalet eylemlerinin beşinci haftasında hükümete sesleniyoruz:

Türkiye’nin her mahallesinde, her sokağında olan biz aile sağlı merkezleri çalışanlarının emeğini gasp etmekten, haksız vergi ve diğer  kesintilerinden vazgeçin.

Aile Hekimliği çalışanlarından sabit %15 vergi alınmasını talep ediyoruz.

Her ay giderek artan gelir kaybına tahammül etmeyeceğimizi ve vergide adalet sağlanana kadar eylemlerimizi devam ettireceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz

Her Çarşamba bu haksızlığı seslendirmeye devam edeceğiz..

Çalışanın emeğini gasp ederek bir avuç şirketi zengin eden bu adaletsiz düzenin değişmesi için hem gelir de hem vergide adalet sağlanana dek Çarşamba günleri sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz.