Haber: Fatoş Erdoğan
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Dev Yapı İş, Kule Vinç Operatörlerinin hakları için Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Kule Vinç Operatörlerinin yaşadığı iş cinayetlerine, hak gasplarına, kötü çalışma koşullarına, meslek hastalıklarına dikkat çekti.
DİSK Dev Yapı İş Kule Vinç Operatörleri Meclisi'nin Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlediği basın açıklamasında "Eşit haklar ve yaşanabilir bir ücret için birlikte hareket ediyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz" pankartı açıldı. Basın açıklamasında sık sık "Çalışırken ölmek istemiyoruz, İnşaat İşçisi Köle Değildir" sloganları atıldı. Emekçiler baretlerini yere vurarak yaşanan ölümleri protesto etti.
DİSK Dev-Yapı-İş Kule Vinç Operatörleri Meclisi'nin basın açıklamasına Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, Limter-İş Sendikası Başkanı Kanber Saygılı, DİSK Dev-Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut, DİSK Dev-Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, İSİG Meclisi, TİP ve HDP yöneticileri katıldı.
DİSK Dev-Yapı-İş Kule Vinç Operatörleri Meclisi'nin basın açıklamasını DİSK Dev-Yapı-İş Kule Vinç Operatörleri Meclisi üyesi Harun Göktepe okudu.
Açıklama metni şöyle:
BASINA VE KAMUOYUNA
Bizler, Kule Vinç Operatörleri olarak inşaat şantiyelerinde çalışırken yaşadığımız bütün sıkıntıları kamuoyuna açıklamak üzere burada toplandık...
Son zamanlarda yaşadığımız iş kazaları ve iş cinayetleri, gerekli önlemler alınmadığı için, yeterli denetim ve kontroller yapılmadığı için artmaktadır. Bizler artık yeter diyor, yüzde yüz önlenebilecek iş cinayetlerinin ve kazaların son bulmasını istiyoruz. Bu noktada üzerimize düşeni yapacağımızı kamuoyuna ilan ediyor, iş cinayetlerinde sıranın bize gelmesini beklemeden yaşamak ve yaşatmak için örgütleniyoruz.
Yaşanan iş cinayetlerinin temel nedeni; patronların aşırı kâr hırsı, üretim baskısı, yeterli kontrol ve denetim mekanizmasının olmamasıdır. Kullandığımız kule vinçlerin yeterli kontrol ve denetim olmadan kurulmasının iş kazası ve iş cinayetlerine davetiye çıkarttığını biliyoruz. Özellikl son zamanlarda yurtdışından çalışma ömrünü tamamlayan demir yorgunluğu olan makinelerin ülkemize seri bir şekilde alınması, kurulumunda ve bakımında servis elemanlarının yeterli donanıma sahip olmaması her şantiyeyi, orada çalışan işçileri çevresinde bulunan halkı tehlikeye atmaktadır. Bizler, kule vinç operatörleri olarak bu makinaların uluslararası standartlara uygun bir şekilde çalıştırılmasını, yeterli kontrol ve denetimin yapılmasını istiyoruz. Çünkü bizler çalışırken ölmek istemiyoruz. Bu alanda sorumluluğu olan tüm kurumları göreve davet ediyoruz. DİSK Dev Yapı İş Kule Vinç Operatörleri Meclisi olarak da alandaki sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağımızı, bu alanda faaliyet yürüten emek ve meslek örgütlerine gücümüz oranında katkı sunacağımızı belirtiyoruz.
Şubat ayında 11 ili etkileyen büyük bir deprem felaketi yaşadık. Deprem sonrası güvenli konut ihtiyacı ve geniş bir inşaat sahası ortaya çıktı. Ülkenin bir çok ilinde deprem fırsata çevrilerek halkın ihtiyacı olan kentsel dönüşüm talebi rantsal dönüşüm projeleri olarak karşımıza çıktı, çıkmaya devam ediyor.
İnşaat teknolojisin gelişmesi ile birlikte her zamankinden daha fazla kule vince ve kule vinç operatörüne de ihtiyaç duyulmaktadır. Üretim baskısından ve ihtiyaca yetecek deneyimli operatör sayısını az olmasından kaynaklı kule vinçlerden kaynaklı iş kazalarının ve iş cinayetlerinin yaşanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını talep ediyoruz. Makinalar eski, kontrol ve denetim yetersiz, bir de ucuza çalıştırılacak deneyimsiz operatör olunca kazalar kaçınılmaz olacaktır. Birileri daha fazla para kazanacak diye hiçbir evladın babasız kalmasına, ocakların sönmesine, evlere ateş düşmesine göz yumamayız. Yakın tarihte kule vinçlerden kaynaklı onlarca iş kazası ve iş cinayeti yaşandı önlem alınmaz ise daha fazlası da yaşanabilir. Kamuoyuna yansıyan örnekler şunlardır:
* 30.12.2022 tarihinde İzmir’de zaten tonajının ve yükseklik kapasitesinin üzerinde kullanılan kule vinç, kat yükseltmesi yapılırken, servisin de hatasıyla zincirleme ihmallerden dolayı devrildi. Biri servis elemanı biri operatör olmak üzere toplam 6 işçi kardeşimiz yaşamını yitirdi.
* 25.05.2023 tarihinde Bursa’da yeterli kontrol ve denetim olmadan kurulan zeminde toprak kayması sonucu devrilen makinada meslektaşımız Nadir Emeç arkadaşımız hayatını kaybetti.
* 20.09.2022 tarihinde İstanbul da kurulumu yapılan kule vinç devrildi biri operatör olmak üzere iki işçi arkadaşımız yaşamını yitirdi.
* 11.06.2022 tarihinde Irak Süleymaniye’de yeni kurulan vinç devrildi 3 işçi yaşamını yitirdi, 8 işçi yaralandı.
* Yine farklı tarihlerde İstanbul, Ankara, Artvin, Mardin, Malatya ve Kastamonu da bir biri ardınca kule vinç kazaları meydana geldi, bir çok işçi arkadaşımız yaralandı.
Daha fazla kâr uğruna işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, denetimsizlik kontrolsüzlük ve cezasızlık politikaları sonucu iş cinayetlerinin her gün yaşandığı inşaatlarda önümüzdeki dönemde artacak üretimden kaynaklı iş kazalarının yaşanmaması için acilen önlemler alınmalıdır. İnşaat teknolojisinin gelişiminden kaynaklı artan kule vinç operatörü talebine karşı gerekli tedbirler alınmalı, sırf daha ucuz diye yeterli eğitim ve deneyim olmadan operatör çalışmaması için denetim ve kontroller artırılmalıdır.
Sektörde faaliyet yürüten kimi sorumsuz kişiler tarafından asparagas haberler üretilerek, daha ucuza çalıştırmak için acele ile sektöre eğitimsiz deneyimsiz operatörlerin girmesinin önü açılmak istenmektedir. Buradan kamuoyuna ve operatör arkadaşlarımıza yalan haberlere inanmamaları noktasında uyarıda bulunmak istiyoruz.
Bizler kule vinç operatörleri olarak haklarımızın bilincinde olan, haklarımıza sahip çıkan işçileriz. Haklarımızın gasp edilmesini istemiyoruz. Sigorta primlerimizin çift bordo üzerinden değil aldığımız maaş üzerinden yatırılmasını talep ediyoruz. Çünkü birçok patron çift bordo uygulamasını yaparak hem haklarımızı gasp ediyor hem de devletten vergi kaçırıyor. Her hangi bir şikayete bile tabi olmadan çok basit bir denetimle ortaya çıkacak bu durum yetkililer tarafından görmezden geliniyor. Çalışma koşullarının düzeltilmesini ve uzun süren mesai saatlerinin düzenlemesini istiyoruz. Çünkü 1 metrekarelik alanda akşama kadar maruz kaldığımız üretim baskısı, stres ve fiziki koşullar bir yerden sonra önü alınmayacak mesleki hastalıklara yol açıyor. Dinlenemeyen, sağlıklı uygun çalışma koşulları olmayan, hem bedenen hem sosyal yönden yorgun olan operatörün kaza yapma olasılığı daha da artıyor. Bu noktada çalışma bakanlığını göreve davet ediyoruz.
Sahada yaşadığımız birçok sıkıntıları dile getirirken zaman zaman sesimiz kısık kalıyor. Bu yüzden inşaat işçisi emekçilerin hakları için mücadele eden DİSK’e bağlı Dev Yapı İş sendikası çatısı altında toplanıp haklarımızı anayasal bir zeminde savunmaya çalışıyoruz. Buradan bütün meslektaşlarımıza da seslenmek istiyoruz; gelin sendikamıza üye olun, sesimiz daha çok duyulsun, haklarımız için birlikte omuz omuza mücadele edelim, gerekli eğitimleri beraber alalım ve mesleğimizi en güzel şekilde icra edelim.
Üzülerek hatırlatalım ki, ülkemizde her ay ortalama 150 işçi çalışırken iş cinayetlerinde hayatını kaybetmektedir. Bu cinayetlerin sorumlusu, gözünü kâr hırsı bürümüş patronlar ve cinayetlere karşı etkin önlem almayan devletin yetkili organlarıdır.
Bizim, DİSK Dev Yapı İş Kule Vinç Operatörleri Meclisi olarak bugün burada kamuoyuyla paylaştığımız açıklamanın bir amacı da, çoğunluğu inşaat işkolunda yaşanan işçi cinayetlerine bir nebze de olsa dikkat çekmektir. Asıl hedefimiz, özellikle ülkemizde son zamanlarda birileri daha çok para kazanacak diye gözünü hırs bürüyen kişi ve kurumlara karşı birlikte hareket edip inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerine karşı elle tutulur bir çözüm getirmek ve bu konuda bütün kamuoyunu ve işçi-emekçileri bilgilendirmektir.
DİSK Dev Yapı İş / Kule Vinç Operatörleri Meclisi