Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD) tarafından 2010 yılından bu yana her yıl, Türkan Saylan’ın ölüm yıl dönümünde, adını yaşatmak için verilen Türkan Saylan Bilim ve Sanat Ödülleri, düzenlenen dijital törenle sahiplerini buldu.

Oda TV'den Nasuh Bektaş'ın haberine göre sunuculuğunu Eylül Han Tezel’in üstlendiği tören, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Ayşe Yüksel, yaptığı açılış konuşmasında, Türkan Saylan’ın sağlık ve eğitim mücadelesi yolculuğunu anlattı. Bu yolculukta kendisini tanımış olmaktan, onunla çalışmış olmaktan dolayı onur duyduğunu söyledi. Türkan Saylan’ın başlattığı eğitim seferberliği, yeni yetişen öğrencilerle devam edecek dedi. Katılımcılara teşekkür ederken, ödül alanları tebrik etti. Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in konuşmasından sonra ödüller sahipleriyle buluştu. Ödül komitesi ve ödül alanların konuşmalarından sonra gençliğin Türkan Saylan’a mektubu okundu. Program, Ayşe Ece Güneşşen, Mezzo Soprano Mert Solmaz Piyano dinletisi ile son buldu. 11. Türkan Saylan Sanat Ödülü 'Suyun Şarkısı' kitabıyla Esmahan Devran İnci'ye ve 'Retro Öyküler' kitabıyla Melike Şenyüksel'e verildi. Bilim alanında Doç. Dr. İlkay Sedakat’a verildi.

TÜRKAN SAYLAN KİMDİR?

13 Aralık 1935’te İstanbul’da doğan Türkan Saylan, Kandilli Kız Lisesi ve İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1968 yılında deri ve zührevi hastalıklar uzmanlığı alan Saylan, 1968 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başladı. İngiltere ve Fransa’da çalışmalar yapan Saylan, 1977 yılında profesör oldu ve 1982-1987 yıllarında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, 1981–2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü. 1976 yılında lepra diğer bir adıyla cüzzam çalışmalarına başladı ve Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü”nü aldı. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapan Saylan, aynı zamanda Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıydı. 1957’de evlenen, iki oğlu olan Saylan’ın iki torunu bulunuyor. 17 yıl meme kanserine karşı mücadele eden Saylan, 18 Mayıs 2009’da hayata gözlerini yumdu.