Antalya'da yaşayan gazeteci ve yazar Esra Köksal'dan gerçek bir hayat hikayesi olan “Gurbet Kuşları Zübeyde” adlı ilk kitap okuyucuların beğenisine sunulmak üzere raflarda yerini aldı.

Genç yazar Köksal, kitabının hikâyesini, " Zübeyde annesizliğin, mücadelenin, ayakta kalabilmenin, göçün öyküsü. 6 yaşında annesini kaybeden Zübeyde’nin başına neredeyse gelmeyen kalmamış. Ama o hiç vazgeçmemiş ve hayata sımsıkı sarılmış. Teslim olmamış acıya. Tamamen gerçek olan kitabım 'Gurbet Kuşları Zübeyde' herkesin kendinden bir şey bulabileceği bir kitap. Annesini kaybettikten sonra rüzgârın estiği yöne kuş misali savrulan Zübeyde kitabım 1960 yılından sonra Almanya'ya işçi olarak giden Türklerin yaşadığı zorluklara ışık tutarken, Zübeyde’nin küçük yaşta yaşadıklarına rağmen mücadeleyi elden hiç bırakmamasına dikkat çekiyor. Yani bu kitap iki tarafa da ışık tutabilmek için yazıldı” dedi.

KİMLİK SORUNU ÇÖZÜLEMEMİŞ

Özellikle Almanya'da yaşayanların kimlik sorunu yaşadıklarına işaret eden Köksal, “Kitap okuma etkinliklerinde kitabı okuyan herkes gözyaşlarına hakim olamadıklarını söylediler. Okurken ağlayanlar çok var. Bir solukta okunuyor. ‘Gerçekten Zübeyde bunları yaşadı mı’? diyorlar. Evet Zübeyde kitapta yazan her şeyi yaşadı” şeklinde konuştu. Esra Köksal, “İlk kitabımı 1,5 yıl gibi bir sürede yazdım. Zübeyde’nin hikâyesi beni yaşamadığım bir dönemle karşılaştırdı. Yazmış olduğum nesil arada kalmış bir nesildi. Almanya’da yabancı Türkiye’de Almancı olan bireylerin kimlik sorunu hala çözülebilmiş değil. Türkler ne Almanya’ya ait hissettiler kendilerini ne de tam anlamıyla Türkiye’ye. Almanya’dan Türkiye’ye dönüşlerden sonra Türk gurbetçiler kendi vatanına adaptasyon sorunu yaşadı ve hala yaşıyor” ifadesinde bulundu. Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi 'Gör- İşit' bölümünde görme engelliler için kitabını seslendiren Köksal, “Bu zamana kadar başka yazarların kitaplarını seslendirdim. Görme engelli okurlar şimdi sesimden kendi kitabımı da dinlemiş olacak. Kitabım 140 sayfadan oluşuyor. Kitabın seslendirmesi ise yaklaşık bir ay sürdü. Onlar rahat bir şekilde okuyabilsinler diye bu kitapları seslendiriyoruz. Görme engellilerin bir kitabı okuyabilmesi için bir ay beklemesi gerekiyor. Kalın bir roman için bu süre 3-4 aya kadar çıkıyor. Bize verilen değerlerin farkına varıp insanlara yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.