Üç günlük gittiği Aşık Veysel 'in yanında 3 ay kalarak, ünlü ozanın öğrenciliğini yapan 'Aşık Meydani ' lakaplı İdris Eroğlu, yaşamını yitirdi.

1942 doğumlu Aşık Meydani yaşamını yitirdi. Sivas'ın Gemerek ilçesinde dünyaya gelen Meydani, 17 yaşında ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in yanına gitti. 3 günlüğüne gittiği Aşık Veysel'in yanında 3 ay kalan ve öğrenciliğini yapan Aşık Meydani, Kayseri'de 1981 yılında ilk kez Aşıklar Çay Ocağı 'nı açtı ve Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğünün destekleri ile 1983 yılında 'T.C.Kültür Bakanlığı Halk Âşıkları Toplantı ve Gösteri Yeri 'nin faaliyete geçirilmesini sağladı. Aşık Meydani İldem Mezarlığı'na defnedildi.

AŞIK MEYDANİ KİMDİR?

Asıl adı İsmi İdris Eroğlu 'dur. 1942 yılında, Sivas 'ın Gemerek ilçesinin Küçük Tuzhisar köyünde doğmuştur. Fakir bir ailenin çocuğu olup küçük yaşta çobanlığa başlayan Meydani fakirliği yüzünden okula da gidememiştir. Okumayı ve yazmayı dışarıdan ve daha ziyade askerlik yıllarında Ali Okulundan öğrenmemiştir. Gördüğü bir rüyanın etkisiyle âşıklığa başladığını söyleyen Eroğlu, babasının yakın arkadaşı olan Âşık Veysel’den etkilenerek 17 yaşında âşıklığa başlar. Âşık Veysel 'den dersler almış olan Meydani, Askerlik dönüşünde bir süre Âşık Veysel ile de dolaşmıştır. Âşık Veysel’in de etkisi ile Âşıklık yaparak geçimini sağlayan Meydani, 1973 yılında ilk kez katıldığı Türkiye Aşıklar Bayramı 'nda "Okul" konulu şiiriyle ilk ödülünü kazanır ve ün yapmaya da başlar. Böylece Âşık bayramları ve festivallere katılmaya başlar ve birçok ödül de alır. Meydanî, 1981 yılında Kayseri 'de "Âşıklar Çay Ocağı"nı açmış, Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğünün yardımları ile 1983 yılında "T.C.Kültür Bakanlığı Halk Âşıkları Toplantı ve Gösteri Yeri"nin faaliyete geçirilmesini sağlamıştır. " Açtığı bu kahvehane ve gösteri yeri sayesinde Kayseri’den genç ozanların bir araya gelmesin sağlamış ozan geleneğinin yaşatılmasında etkili olmuştur. Aşık Meydanî Kültür ve Sanat Vakfı ile birçok etkinlikler düzenlemiş, âşıklık geleneğinin yaşamasına ve sonraki nesillere aktarılmasına hizmet etmeye çalışmıştır. "Kayseri Geleneksel Âşıklar Bayramı"nı ve "Geleneksel Ramazan Geceleri Âşıklar Şöleni"ni organize etmiştir. Fransa’dan Anatolie Culture Center ve İspanya’dan Malaga Konservatuarı ortaklığında yürüttüğü, "Avrupa ile Türkiye arasında Kültür Köprüleri Projesi’ kapsamında, Âşık Meydanî’nin "Gönül, dil ve tel’in aşkı" adlı şiir kitabı Fransızcaya çevrilmiş, Fransa’da öğrencileri ile birlikte bir dizi konser vermiştir.