Oyuncu Berna Laçin'in Samsun'dan sonra Ordu'da da tiyatro oyunu valilik tarafından yasaklandı. Daha önce Elazığ Depremi'nde eleştirel paylaşımlarda bulunan Laçin'e yönelik sosyal medyada da bir linç kampanyası başlatılmıştı.

Ordu Barosu tarafından organize edilen tiyatro etkinliği için salon Ocak ayında tutulmuştu. Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Berna Laçin "Hayal Satıcısı" isimli bir oyun için sahneye çıkacaktı ancak oyunun oynanmasına iki gün kala valilik kültür turizm ilk müdürlüğü tarafından oyunun iptal edildiği bilgisi paylaşıldı. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, bu tiyatro oyununa ilişkin Laçin'i ve AKP'li Ordu Büyükşehir Belediyesi'ni hedef aldı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Ordu'yu AK Parti mi, CHP mi yönetiyor?" dedi.   Enginyurt'un ve sosyal medyadaki diğer hedef göstermelerin ardından Laçin'in oyunu iptal edildi. Ordu Barosu tarafından yaşanan duruma ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Söz konusu tiyatro etkinliği için 2020 Ocak ayında salon tahsisi talebinde bulunulmuş, talebimiz kabul edilerek gerekli prosedür işletilmiştir. Sonrasında biletler bastırılmış, afişler dağıtılmış, oyunun duyurusu yapılmıştır" denildi. Oyuna birkaç gün kala oyunun iptal edilmesine tepki gösteren Baro şu açıklamayı yaptı: "Oyuna birkaç gün kala, sosyal medyada bilinçli olduğunu düşündüğümüz provakatif söylemler kamu kurumlarını ve temsilcilerini hedef haline getirmiş, hiçbir siyasi içerik ve söylem barındırmayan, tamamen sosyal ve kültürel etkinlik kapsamında kalan oyunun iptali için kamuoyu baskısı oluşturulmaya çalışılmıştır.

HERHANGİ BİR SUÇ UNSURUNA RASTLANMADI

Biz bu süreçte, her zaman olduğu gibi itidalli davranarak kamu kurum ve yöneticileri ile iletişimi devam ettirerek, oyunu sergilemek konusundaki kararlı duruşumuzu yineledik. Organizatör firma ilgili kuruma oyuna ilişkin taahhütname verdiği gibi, oyun içeriği de kurumca incelendi. Her hangi bir suç unsuruna rastlanmadığı gibi siyasi bir içerik de barındırmadığı teyit edildi. Hal bu iken, her ne kadar teknik sebepler gerekçe gösterilerek sahne tahsisi ertelenmiş ise de, yaşanan süreçte ertelemenin, siyasi, provakatif söylemler ve aleyhe kamuoyu baskısı nedeniyle yapıldığı, bu durumun ayrıca sanata sansür anlamına geldiği, farklı düşünüş ve görüşlerin kendilerini ifade etme özgürlüğünü de ortadan kaldıracağı, kötü anlamda emsal oluşturacağı tarafımızca değerlendirilmektedir ki asla kabul edilemez.

BİLETLER İADE EDİLECEK

Baro Başkanlığımız kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Siyaset görev tanımımız dışındadır. Baronun asli görevi hukukun üstünlüğünü, hak ve özgürlükleri korumak ve savunmaktır. Bu kapsamda, fikir ve düşünce özgürlüğünü savunmak da görevimizdir. Sonuç olarak, Başkanlığımızdan kaynaklanmayan nedenlerle tiyatro gösterisinin yapılamayacağını, bilet ücretlerinin muhataplarına iade edileceğini, hak ve özgürlükleri savunma görevimizi yapmaya büyük bir onur ve cesaretle devam edeceğimizi sanatseverler ve kamuoyu ile paylaşırız.