Filmmor, geçtiğimiz şubat ayında kapanma kararı almasının ardından, bu kez “yola devam kararı aldığını” duyurdu. 19. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 19-30 Haziran tarihleri arasında, pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak yapılacak.

Çok sayıda kişinin ve kurum temsilcisinin katıldığı online bir etkinlik ile kararı duyuran Ülkü Songül, Filmmor Kadın Kooperatifi adına yaptığı açıklamada “10 Şubat 2021’de kamuoyuyla paylaşılan bir metinle; kurumumuza ve kurumumuzdan isimleri verilen üç kişiye karşı, gerçeği yansıtmayan ithamlar yöneltildi. Bu şaşkınlık ve tükenmişlik duygusu içinde “bu nefret ikliminin bir parçası olmamak için Filmmor’u kapatma kararı almıştık” hatırlatması yaptı. Songül, yola devam kararını ise şu sözlerle açıkladı: “Kadınlarla kadınlar için sinema yapmak, itiraz etmek, üretmek, düşlemek ve eylemek için” var olan Filmmor, birçok kadın örgütüyle de birlikte çalışıp üretiyor. 19 yıldır hep birlikte kadınlık hallerine dair filmler, atölyeler, videolar, dijital ürünler-eylemler, film-fotoğraf-tasarım sergileri, konferans ve kampanyalar yaptık. 2003’ten beri de her yıl, Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni yapıyoruz.”

“DAYANIŞMA İLE ŞİFA BULDUK”

Açıklamada, “19 yıldır birlikte yürüdüğümüz, ürettiğimiz feministlere, feminist örgütlere, bu 19 yılın üstüne haftalardır verdikleri emek, gösterdikleri dayanışma için minnettarız. Onlar da burada ve kendilerini ifade ederler ama haklılardı. Tıkandık, yorulduk ama dayanışma ile şifa bulunabilirdi. Biz bulduk. Yorulana el vererek, yer değiştirerek hep birlikte devam edeceğiz. Bu arada; daha geniş bir Filmmor Kolektifi sorumluluk alıyor ve tüm yol arkadaşımız örgütler ve feministlerin katıldığı geniş bir Danışma Kurulu oluşturuluyor.” denildi.

19-30 HAZİRAN ARASI ONLİNE FESTİVAL

19. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 19-30 Haziran tarihleri arasında, pandemi koşulları nedeniyle bir kez daha çevrimiçi olarak yapılacak. Kapatılma kararına karşı çıkarak devam etmesi için sorumluluk alan kadınlar da toplantıda söz alarak, “Filmmor’un kurum olarak ürettikleriyle, sinema sektöründe, yereldeki katkılarını hep birlikte, dayanışarak devam ettirme” dileklerini paylaştılar.

NE OLMUŞTU?

Filmmor Kadın Kooperatifi’nde 2016-2020 döneminde çalışan on üç kadın+’ın kaleme aldıkları metin ile "ayrımcılık ve şiddete maruz kaldıklarını" açıklamalarının ardından, Filmmor kapanma kararı aldığını duyurmuştu. Söz konusu ifşa metninde, "2015 yılında çeşitli zamanlarda Filmmor’dan ayrıldığını belirten 14 kişinin paylaştığı metinde belirtilen durumun bir örüntü halinde günümüze kadar geldiğini gördük” ifadelerine yer verilmiş, "Filmmor’daki dikey ayrımcılık ve şiddet örüntüsü barındıran iş ortamında çalıştırılan ve devamlı olarak çeşitli yollarla itibarsızlaştırılan ve hukuki destek alan kişiler olarak Filmmor’da deneyimlediğimiz süreci kamuoyu ile paylaşıyoruz. Filmmor başta olmak üzere tüm kurumları, Türkiye’deki feminist ve LGBTİ+ hareketi kişisel çıkarlar uğruna istismar etme, hem kurumsal hem kişisel kulis yoluyla zarar verme eylemlerine son vermeye davet ediyoruz” denilmişti.