Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon çalışması sırasında duvarlarının delici aletlerle yıkılmasına dair görüntüler, sosyal medyada büyük tepki topladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi'nde restorasyon çalışması devam ediyor. Devam eden çalışma sırasında tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri kullanılarak yıkıldı. Söz konusu anların görüntüsü sosyal medyada yayınlanmasıyla büyük tepki topladı.

"İBB EKİBİ ENGELLENİYOR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Bin 500 yıllık tarihi Galata Kulesi'nde başlattığı restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarlarının inşaat aletleri ile yıkıldığı görüntülerini paylaşarak tepki gösterdi. Polat, Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu: "İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir. Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum."

İBB SÖZCÜSÜ ONGUN: "SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ"

Yapılan yıkıma ilişkin görüntüleri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da tepkisini dile getirdi. Çalışmayla ilgili "restorasyon görünümlü faaliyetler" ifadelerini kullanan Ongun, "İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1293523264174796800

İBB’DEN HABERSİZ SÖKÜLMÜŞ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürlüğü ise, Sabah gazetesinin "İBB'den Galata Kulesi'ndeki Çalışmalara Engel" başlıklı haberine yönelik bir açıklama yayınladı. Açıklamada, restorasyonu yapan firmanın İBB’ye ait aydınlatma ekipmanlarını habersizce ve gelişigüzel şekilde söktüğü, işlevsiz kalan ekipmanların İBB tarafından demontajı yapılarak muhafaza altına alındığı belirtilerek, şöyle denildi: "Temmuz ayı başlarında Kule’de restorasyonu gerçekleştiren yüklenici firma tarafından Kule’nin aydınlatması için kullanılan enerji kesilmiştir ve Galata Kulesi yaklaşık bir buçuk aydır karanlıktır. Bu süreçte de Vakıflar 1'inci Bölge Müdürlüğü ile görüşmelere devam edilerek restorasyon sırasında aydınlatma elemanlarının zarar görmesini önlemek üzere gerekli tedbirlerin alındığı ve aydınlatma elemanlarının sökülmeyeceği Vakıflar 1'inci Bölge Müdürlüğü tarafından ifade edilmiştir. Ancak 30 Temmuz 2020 tarihinde yerinde yapılan incelemelerde; Kule’nin restorasyonunu gerçekleştiren firma tarafından seyir terası katında bulunan İBB’ye ait olan aydınlatma elemanlarının habersizce sökülerek gelişigüzel bir şekilde alana bırakıldığı tespit edilmiş olup; sökülen malzemeler yüklenici firmadan tutanakla teslim alınmıştır. Ayrıca aydınlatma sisteminin uzaktan kontrolünü sağlayan ünitelerin de yerinde olmadığı tespit edilmiş olup; 4 kalem malzeme ilgili firma tarafından İBB’ye teslim edilememiştir. Bu sebeplerle 11 Ağustos 2020 tarihinde; alanda enerji olmadığından işlevsiz bir şekilde kalan aydınlatma elemanlarımızın zarar görmemesi ve kaybolmaması adına ekiplerimizce demontajı yapılarak muhafaza altına alınmıştır." https://youtu.be/5ZfTO8I-6iE

"İHANET EDECEKLERİNİ SÖYLEMİŞTİK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak, “Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!” ifadelerini kullandı. https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1293538966927486977

"GÖRÜNTÜLER BİZLERİ DE RAHATSIZ ETTİ"

Galata Kulesi’ndeki restorasyon sırasında hilti ile yapılan çalışma görüntüleri üzerine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan inceleme başlatıldığını açıkladı. Demircan, yaptığı açıklamada, "Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir. Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır. Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhidinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır" ifadelerini kullandı.

KAFTANCIOĞLU: "IŞİD'İN TARİHİ ESERLERE YAPTIĞINDAN FARKSIZ"

Galata Kulesi'ndeki skandal görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da bölgeye geldi. Kaftancıoğlu içeriye girmek istediklerini, ancak izin verilmediğini söyleyen Kaftancıoğlu, "Galata Kulesi'ne yapılanları izleyince, IŞİD'in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm" ifadelerini kullandı. Galata Kulesi'nin tüm Türkiye hatta dünya tarafından takip edilen kültürel bir miras olduğunu vurgulayan Kaftancıoğlu, "Kentin dokusuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. CHP İstanbul İl Başkanı, İBB'nin hukuki süreci başlattığını da sözlerine ekledi.

TMMOB BAŞKANI: "KENTİN, TARİHİN, DOĞANIN YAKASINI BIRAKIN"

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, skandal görüntülere ilişkin şu paylaşımda bulundu: "Galata’ya matkapla giren bu vandalizm ile Palmira, Ninova antik kentlerini, Musul Kütüphanesi’ni yok eden IŞİD barbarlığı zihniyet olarak kardeştir. Kentin, tarihin, doğanın yakasını bırakın!" https://twitter.com/eminkoramaz/status/1293510349149413377

BAKAN ERSOY: YIKILAN KISIMLAR SONRADAN YAPILAN KISIMLARDI

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "'Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor' şeklindeki iddialar asılsızdır. Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır" açıklamasını yaptı.