Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği “Hayaletler”, Şangay ve Münih festivallerinde gösterilecek. Bugün başlayan 24. Şangay Film Festivali'nde Asya prömiyerini yapacak olan “Hayaletler”, 1-10 Temmuz tarihleri arasında ise 38. Münih Film Festivali’nde CineVision Ödülü için yarışacak.

İstanbul’un bir kentsel dönüşüm mahallesinde, ülkede elektriklerin kesildiği bir gün dört farklı karakterin kesişen hikâyelerini anlatan “Hayaletler”de, Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar ve Emrah Özdemir baş rolleri paylaşıyor. Filmin kurgusu Ayris Alptekin’e, görüntü yönetmenliği Barış Özbiçer’e, sanat yönetmenliği Erdinç Aktürk’e ve müzikleri de Ekin Fil’e ait. 14 Mayıs’ta İspanya’da vizyona giren “Hayaletler”, sonbahar aylarında da Almanya, Avusturya, İsviçre ve Yunanistan’da sinemalarda izleyicilerle buluşacak. Filmin, Türkiye sinemalarındaki vizyon tarihi ise pandemi tedbirleri dolayısıyla henüz belli değil. Film, Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, İrlanda, İzlanda, Danimarka, İsveç, Norveç ve İtalya’nın da aralarında olduğu otuz MUBI ülkesinde çevrimiçi olarak izlenebiliyor.

ELEKTRİKLER AYNI ANDA GİDERSE

Türkiye’nin tamamında saatlerce süren bir elektrik kesintisi sırasında yaşananları anlatıldığı film, tek bir günde geçiyor. İstanbul’un Sucular mahallesinde yaşananları dört farklı karakterin iç içe geçen hikâyeleri üzerinden anlatan film, Hiphop dansçısı olmak isteyen Didem, belediyede temizlik işçisi olan İffet, kentsel dönüşümü fırsata dönüştürmeye çalışan Raşit ve mahallenin çocuklarına gönüllü film dersleri veren Ela karakterlerinin kesişen öyküleri anlatıyor. Farklı üslubu ile özel bir anlatım diline sahip olan film, bugünün Türkiyesine dair distopik bir bakış sunuyor.

PEK ÇOK ÖDÜL KAZANDI

Eylül 2020’de dünya prömiyeri 77. Venedik Film Festivali’nde yapmış ve Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası'nın Büyük Ödül’ünü almıştı. Film, Türkiye prömiyerini yaptığı 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ise En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödüller kazandı. “Hayaletler”, 61. Selanik Film Festivali’nde İnsani Değerler Ödülü ve Sinema ve Televizyonda Çalışan Kadınlar Ödülü’nü almış, 36. Varşova Film Festivali'nde de Genç FIPRESCI Jürisi tarafından En İyi Film seçilmişti.