ABD'de George Floyd'un polis tarafından katledilmesiyle gündem bir kez daha ırkçılık oldu. Floyd için günlerce ABD sokaklarında gösteriler yapıldı. Birçok kişi ve kurum ırkçılık karşıtı paylaşımlar yaptı. Irkçılık karşıtı bir karar da HBO'dan geldi.

ABD'de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyah George Floyd'un ardından dünyanın birçok yerinde ırkçılığa karşı protestolar sürüyor. ABD’nin ünlü dizi ve film kanalı HBO ırkçılığa karşı yeni bir karar aldı. Ünlü film kanalı, ırkçı ve kölelik unsurları içerdiği gerekçesiyle Rüzgar Gibi Geçti (Gone With The Wind) filmini yayından kaldırma kararı aldığını duyurdu.

FİLM SİYAHİ KAREKTERLERE IRKÇI YAKLAŞIMLA ELEŞTİRİLİYOR

Aynı isimli romandan uyarlanmış 1939 tarihli filmin yayından kaldırılmasının gerisinde, siyah karakterlere yaklaşımı nedeniyle ırkçılıkla eleştirilmesi yatıyor   https://www.youtube.com/watch?v=lrhNPS4nbmQ Filmdeki sıkıntılı temsiliyeti yeniden gündeme taşıyan isim '12 Years a Slave’in Oscar ödüllü senaristi John Ridley oldu. Filmin, Amerika’nın Güney eyaletlerinde köleliğin yasal olduğu yıllardaki kültürün güzellemesini yaptığını söyleyen Ridley, köleliğin dehşetini tamamen görmezden geldiği gibi siyahlara dair en acı verici basmakalıp tasviri sürdürdüğünü ifade etti. HBO Max’ten filmi içerik kütüphanesinden çıkarmasını istedi.

HBO'DAN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPILDI

HBO Max sözcüsü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Film kendi döneminin ürünü ve maalesef o dönemde ABD toplumunda yaygın olan etnik ve ırksal önyargılardan bazılarını yansıtıyor. Bu ırkçı tasvirler o zaman da yanlıştı, şimdi de yanlış. Dolayısıyla filmi platformda tutmanın ve bazı ifadeleri kınamamanın sorumsuz olacağını düşündük."

FİLM 10 DALDA OSCAR KAZANDI

Başrollerini Clark Gable ve Vivien Leigh’ın paylaştığı efsane filmler arasında yer alan film, 1939 yılında yapılmıştı. Film 14 dalda Oscar'a aday olmuş ve 10 dalda bu ödülü kazandı. 1993 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verildi.