Japonya'da yüksek lisans tezi olarak Dengbéjlik kültürünü seçen Naysuki Nakajima, Van ve Hakkari'de Dengbéjlerle görüştü, Dengbéjlik kültürü üzerine bilgiler topladı.

"DENGBEJLERDEN ÇOK ETKİLENDİM"

Duvar'ın haberine göre Hakkarili Dengbéj, tarihçi ve yazar Abdulkadir Kızılkaya, araştırmacı yazar Yaşar Kaplan, Rengi Hakkari Sanat Topluluğu dengbejlerinden Münir Beyter ve Van'da ikamet eden dengbej İsmail Seyranoğlu'ndan dengbejlik hakkında temel bilgiler alan Natsuki Nakajima, tercüman aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Geçen sene ilk defa Türkiye'ye geldim. Çeşitli müzikler üzerinde araştırmalar yaptım. Tabi özellikle Dengbéjlerden etkilendim. Bu nedenle Hakkari'ye geldim. Bir sürü insandan yardım aldım. Çok etkilendim ve çok teşekkür ederim" dedi.

3 GÜNLÜK ARAŞATIRMA YAPTILAR

Hakkari'ye en son 20 yıl önce geldiğini belirten anne Yukari Nakajima ise, 4'üncü ziyaretini kızının dengbejlik üzerine olan yüksek lisansı tezi için eşlik ettiğini söyledi. Nakajima, "Kızımla birlikte Hakkari'ye 4'üncü ziyaretimi gerçekleştirdim. 20 yıl önce yine buraya gelmiştim. Şehir çok değişmiş. Ama insanların misafirperverliği hiç değişmemiş. Burada dengbejlerle bir araya geldik. Köylere ve yaylaya gittik. Çok güzel vakit geçirdik. Herkes çok iyi davrandı bize. Tüm Hakkarililere teşekkür ediyorum" dedi. Japon aile üç günlük araştırmalarının ardından tarihi meydan medresesini de ziyaret ettikten sonra kentten ayrıldı.