Usta karikatürist, yazar Behiç Ak, her yaştan okura çocuk neşesini ve bilgeliğini taşıyan ikinci “Karikatür Kitabı”yla okurların karşısına çıkıyor. Günışığı Kitaplığı'dan çıkan albümde, bugünün dünyasını çocukların gözünden yorumlayan 143 karikatür yer alıyor.

Karikatürist Behiç Ak’ın yeni karikatür albümü “Yaşasın Çocuklar”da çevre duyarlığından pandeminin zorlu koşullarına, okul yaşamından gelecek kaygısına pek çok konu mizahi bir felsefe ile işleniyor. “Çocuklarla büyükler arasındaki farkı kaldıran karikatürler” çizdiğini söyleyen Behiç Ak’ın karikatür kitabı, çocuklara yeni sorular, yeni düşünme yolları sunuyor.

Behiç Ak

ÇOCUKLARIN BULDUĞU BİLYELER

Türkiye’nin 2022 Hans Christian Andersen Ödülü yazar adayı olan Behiç Ak, kitapta yer alan “Önsöz yerine…” başlıklı sunuş yazısında, şunları söylüyor: “Komşum geçenlerde, ‘Çocukluğumda kaybettiğim bilyelerimi yıllarca aradım bulamadım,’ dedi. ‘Ta ki, çocuğum onları bulana kadar.’ Deminden beri merak ettiğini söylediğin, kaybettiğimiz sorular da çoktan bulundu. Hem de, meraklı çocuklarımız tarafından. Onlar şimdi çocuklarımızın zihninde... Yanına yenilerini de eklediler üstelik. İstersek kavuşabiliriz onlara, yeter ki izin verelim, çocuklarımızın soru sormasına...”

YAZAR VE KARİKATÜRİST

Samsun doğumlu olan Behiç Ak, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü ve 1982 yılından bu yana Cumhuriyet gazetesinde bant karikatür çiziyor. Oyun yazarlığıyla da tanınan sanatçının Fay Hattı, Tek Kişilik Şehir, Bina ve Ayrılık gibi tiyatro oyunları yurt içinde ve dışında sahneleniyor. Film sansürü hakkında ödüllü bir belgesel filmi olan Behiç Ak’ın yazdığı ve çizdiği çok sayıda çocuk kitabı bulunuyor. Resimli kitaplardan özgün tasarımlı kitaplara, çocuk ve gençlik romanlarından karikatür albümlerine geniş bir yelpazede ürün veren sanatçı, yeni kitabıyla çocuklara ve çocukların bakışıyla dünyayı anlamaya çalışanlara sesleniyor.