Kars Belediye Eş Başkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, düzenledikleri haftalık basın toplantısında 29-30 Haziran (Cumartesi – Pazar ) tarihleri arasında gerçekleştirecekleri Serhat Doğa ve Kültür Festivali etkinliklerine tüm Kars halkını davet ettiler.

Toplantıda açıklamada bulunan Eş Başkan Şevin Alaca, Kars Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Serhat Doğa ve Kültür Festivalinin ‘Kars Yaylası’ olarak bilinen tarihi Karadağ Tabyalar bölgesi ile Dereiçi mevkii ve Kars Kalesi’ne yakın alanda yapılacağını söyledi. Festivali 30 Ekim 1918’de Cihangiroğlu İbrahim Bey başkanlığında Kars’ta kurulan Anadolu’daki ilk Cumhuriyet olan Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti’nin kurucularına adadıklarına vurgu yapan Alaca, etkinliğin önemine değindi. Kars’ın tarihi, doğal ve kültürel dokusuyla özel bir kent olduğunu da belirten Alaca “İnsanlarımız zaman zaman şehrin karmaşasından, yoğunluğundan ve stresinden zaman zaman kaçarak doğa ile baş başa kalacakları, huzurlu hoş vakitler geçirebileceği ortamların arayışı içerisinde olurlar. Aslında Kars, tam anlamıyla bu arayışlara cevap verebilecek özelliklere sahiptir. Maalesef Kars şu zamanda kadar adeta gizli bir hazine gibi kalmıştır. Biz Kars Belediyesi olarak ilimizin tüm bu özelliklerini ön plana çıkarmak ve turizmine katkı sunmak için çalışmalar yapmak için birlikte adımlar atmak istediğimizi her zaman söylemiştik. Bu festival de bir başlangıç ve ilk olacaktır. Daha sonrada önümüzdeki yıllarda da bu festivali uluslararası boyutlara taşımak istiyoruz. Dış ülkelerden de festival katılımcılarını da davet etmek istiyoruz. Festivalin huzurlu ve güvenli geçmesine ve organizasyonların sorunsuz ve eksiksiz tamamlanmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Konuklarımızın festival alanına naklini belediyemiz üstlenecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarımıza, siyasi partilerimize, STK’lara, derneklere ve arıca Kars yöre dernekleri ile de davet konusunda iletişim halindeyiz. Festivalimize iş adamlarımızın, Kars derneklerimizin ve esnaflarımızın da destekleri var. Festivalimizin simgeleri ise Kars’ın köklü tarihini ifade ediyor. Kelebek değişim ve dönüşümü ifade ediyor. Kar simgemiz de yedi ilçe ve Pazarcı beldemizi ifade ediyor” dedi.

FESTİVAL PROGRAMI

İki gün boyunca çeşitli etkinlik ve ücretsiz konserlerle devam edecek festival programı hakkında da bilgi veren Alaca, 29 Haziran Cumartesi günü saat 9.00’da Kortej yürüyüşü ile başlayacak olan festivalin, Namık Kemal Toplum Merkezi’ndeki “Kars tarihinde ‘Şura’ ve Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti” konulu panel ve söyleşi devam edeceğini söyledi. ‘Kars Yaylası’ndaki programın da; açılış töreni, atlı yarış ve cirit gösterileri ile sanatçı İlkay Akkaya’nın açılış konseri ile başlayacağını duyuran Alaca: “Kafkas ve Diyarbakır halk dansları gösterileri ile devam eden program; sırasıyla Seyfi Yerlikaya ile Özlem Bağlayan konserleri ile sürecek. Birinci günün etkinlikleri Kardeş Türküler grubunun final konseri ile sona erecek. 30 Haziran Pazar günü saat 9:00'da Kars’ta faaliyet gösteren ve profesyonel dağcılardan oluşan Dağcılık Kulübü eşliğinde “Kırk Tüneller ve Dereiçi” bölgesinde yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüşün ardından katılımcılar piknik yapacaktır. Ardından ‘Çocuk Şenliği’nde beceri ve resim atölyesi, palyaço, binicilik ile çeşitli yarışmalar yapılacak. Grup Mink konseri ile Karadeniz halk dansları ve Seyirlik Köy Oyunları gösterileri ile devam eden ikinci gün programı; Kars Âşıkları ile Dengbej, Denge Meyman Erbane Topluluğu konseri ile sürecek. İkinci günün etkinlikleri final konserleri ile kapanış töreni ve havai fişek gösterileri ile sona erecek.” Dedi.

BİLGEN “BU FESTİVALİ ŞEHİR DIŞINDAKİ KARSLI HEMŞERİLERİMİZİN VE KARS’TAKİ ESNAFIMIZIN KATKILARIYLA YAPIYORUZ”

Festival hakkında açıklamada bulunan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen de, tıpkı Ramazan etkinliğinde olduğu gibi bu festivali de büyük oranda şehir dışındaki Karslı hemşerilerin katkıları, sponsorluğu ve Kars’taki esnafın katkılarıyla yaptıklarını söyledi. Festivalle ilgili olarak gösterilen tepkilerin ön yargılardan ve eski ezberlerden kaynaklandığını da belirten Bilgen: “Tabiî ki belediyenin de kendine göre katkı yapmasını gerektirecek destekleri olacak. Oteller, restoranlar ve küçük esnafımız üzerine düşen duyarlılığı yapıyor. Bu festival bizim veya bir partinin reklamımız değil, belediyenin bir hizmetidir. Kültürel faaliyetler yapmak zaten belediyelerin görevidir artı şehrinde böyle bir talebi ve ihtiyacı var. Belediyeye ağır külfüyeti olmayacak bu tür etkinlikler de şehir esnafında da bir kazanç sağlayacaktır. Başka etkinlikler ve başka faaliyetler de tasarlıyoruz. Bu tür kültürel işler ve çalışmalar ile ilgili öne tepkiler büyük oranda ön yargılardan ve eski ezberlerden kaynaklanıyor.”dedi.