Şanlıurfa Barosu, yarın baro konferans salonunda sahnelenecek olan “Bêrû” adlı Kürtçe tiyatro oyununun valilik tarafından yasaklandığını duyurdu.

Şanlıurfa Barosu, 14 Kasım tarihinde Tahir Elçi Konferans Salonu’nda sahnelenmesi beklenen “Bêrû” adlı Kürtçe tiyatro oyunun, Şanlıurfa Valiliği’nin 13 Kasım tarihli kararı ile kent merkezi ve ilçelerinde süresiz olarak yasaklandığını açıkladı. MA'nın aktardığı habere göre, baronun sosyal medya hesabından yasaklama kararına ilişkin yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Kürtçe dilinde oynanan “Berû” adlı tiyatro oyunu, Şanlıurfa Valiliğinin 13.11.2020 tarihli kararı ile Şanlıurfa il merkezi ve ilçeleri dahil olmak üzere Şanlıurfa coğrafi sınırları içerisinde süresiz olarak yasaklanmıştır’ Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.” Oyun, valiliğin "22699 nolu kararı" ile yasaklanırken, söz konusu karara ilişkin valilik tarafından kamuoyuna henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

DAHA ÖNCE DE YASAKLANMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları tarafından salgın döneminde özel tiyatrolara destek projesi kapsamında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenmesine saatler kalan “Bêrû” (Yüzsüz) adlı Kürtçe tiyatro oyunu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından “kamu düzenini bozabileceği” gerekçesi ile yasaklanmıştı. İçişleri Bakanı İsmail Çataklı yönetmeni Dario Fo’nun yazdığı oyun için “PKK propagandası” olduğunu söylemişti. İstanbul Valiliği oyunun “PKK propagandası” içerdiği gerekçesi ile oyuncular hakkında adli sürecin başlatıldığını açıklamıştı. Yasaklama kararına birçok çevreden tepki gösterilmiş, oyunun yasaklanması ise “Kürtçe düşmanlığı” olarak değerlendirilmişti.

İLGİLİ HABERLER

https://dokuz8haber.net/kultur-sanat/ibbnin-kurtce-oyununun-gosterimine-saatler-kala-polis-baskini/ https://dokuz8haber.net/kultur-sanat/istanbul-valiliginden-yasaklanan-kurtce-tiyatro-oyununa-sorusturma/ https://dokuz8haber.net/gundem/imamogludan-kurtce-tiyatro-oyununun-yasaklanmasina-tepki/