Bugün bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx’ın doğum günü. 5 Mayıs 1818’de doğan Marx’ın doğum gününde Tiyatroevi’nin “Marx İstanbul’da” oyunu bu akşam 21.00’de ücretsiz olarak izlenebilecek.

Oyunda Karl Marx'ı, Hamit Demir canlandırıyor.

Prof. Dr. Semih Çelenk tarafından Howard Zinn'in eserinden uyarlanan ve yönetilen “Marx İstanbul’da” oyununda usta oyuncu Hamit Demir rol alıyor. Milenyumun hemen öncesinde dünyayı sarsan ekonomik kriz döneminde yazılan oyun, ilhamını dönemin “Marx haklı çıktı” tartışmalarından alıyor.

Özgün adı “Marx in Soho” olan oyunda, öteki tarafta keyfi yerinde olan Marx, kopardığı özel izinle dünyaya dönüyor. Marx, tanınan sınırlı sürede “haklı çıktığını” anlatmak ve o bu dünyada yaşananları değerlendirmek için geliyor. Oyunun Semih Çelenk yorumunda, Marx yanlışlıkla Beyoğlu’nda Soho adlı bir bara gönderiliyor. Bir sokak müzisyeninin tezgahını “sipali” karşılığı alan Marx, buradan halka sesleniyor.

NEŞELİ BİR MARX

“İstanbul’a hep gelmek istemiştim aslında, öldükten sonra nasipmiş” diye söze giren Marx, metrobüslerden Suriyeli göçmenlere, artan yoksulluktan her türlü adaletsizliğe pek çok konuya değiniyor. Ekonomist Prof. Dr. İzzetin Önder’in danışmanlığında uyarlanan oyunda, Marx’ın fikirleri oldukça neşeli ve eğlenceli bir üslupla sahneye taşınıyor. Marksizme dair tartışmalar da oyunda yerini alıyor, Bakunin’den Stalin’e pek çok isim adı anılarak ya da anılmadan eleştiri oklarının hedefine yerleşiyor. Eşi Jenny ile Marx’ın siyasi ve gündelik hayata dair tartışmalarını izlemek de mümkün.

BU AKŞAM NAKLEN VE ÜCRETSİZ

Oyuncu Hamir Demir’in Marx’ı başarıyla canlandırdığı “Marx İstanbul’da” yerelleştirme unsurları başarıyla kullanılırken, pandemi dönemine dair göndermeler de ihmal edilmiyor. “Çıbanlarınız varmış gibi davranın. Rahatsız oluyorsanız, oturmayın, ayağa kalkın” diyen Marx, doğum gününde ücretsiz olarak izlenebilecek. Bu akşam saat 21.00’de “Marx İstanbul’da”, banttan naklen olarak yayınlanacak. Oyunu bu linkten ücretsiz olarak izlemek mümkün.