Cep Sahne PROCNE Kadın Korosu, Birinci Dünya Savaşı sırasında Ukraynalı besteci Mykola Leontovych tarafından koro için düzenlenen “Shchedryk” adlı halk şarkısını yeni yıl için acapella olarak seslendirdi.

Cep Sahne PROCNE Kadın Korosu, dünyanın gördüğü en büyük yıkımlardan biri olan Birinci Dünya Savaşı sırasında Ukraynalı besteci Mykola Leontovych tarafından koro için düzenlenen “Shchedryk” adlı halk şarkısını yeni yıl için şefleri besteci Turgut Onur Avdan’ın düzenlemesi ile acapella olarak seslendirdi.

HALK ŞARKISI EVDE SESLENDİRİLDİ, EVDE KLİBİ ÇEKİLDİ

Şarkının orijinal sözlerinde, zor zamanlara rağmen bir aileye güzel yeni yıl haberleri getiren kırlangıç ile kendilerini ve küresel pandemiyi özdeşleştiren koristler, şarkıya yazdıkları Türkçe sözlerde, en zor zamanlarda bile umudun ve coşkunun önemini vurgularken, evren ile insan arasındaki bağın ve müziğin kültürlerarası deviniminin altını çiziyorlar. Seslerini evlerinde kendi imkanlarıyla kaydedip birleştiren koro üyeleri, şarkının video klibini de kendi imkanlarıyla hazırladılar.

MÜZİK BİR KEZ DAHA FARKLI KÜLTÜRLERİ BİRLEŞTİRDİ

“Shchedryk” adlı Ukrayna halk şarkısı, bestelendikten yıllar sonra Peter J. Wilhousky’nin yazdığı İngilizce sözler ile yeni yıl şarkısından bir Noel şarkısına dönüşerek dünya çapında ün kazandı. “Carol of the Bells” adı ile bilinen şarkının bir bölümünü orijinal sözleri ile söyleyerek PROCNE Kadın Korosu’na eşlik eden Ukraynalı tenor Dmytry Tretyakov (Avrupa Konseyi Korosu), “PROCNE Kadın Korosu’na solo ile eşlik eden ilk erkek korist olmaktan çok mutlu oldum” diyerek, müziğin farklı kültürleri birleştirici bir gücü olduğunun altını çizdi.

KORO HAKKINDA:

Çeşitli meslek ve yaş gruplarından koristlerin oluşturduğu ve Cep Sahne çatısı altında çalışmalarını sürdüren Procne Kadın Korosu, adını kadın dayanışmasının bir örneği olan mitolojik bir hikayeden alıyor. Şiddet karşısında birbirlerine destek olup bülbül ile kırlangıça (Procne’ye) dönüşen iki kız kardeşten ilham alan koro üyeleri, çeşitli tarzlardaki yerli ve yabancı eserler ile halk şarkılarını çok sesli düzenlemelerle seslendirirken, çok sesliliğin gerek müziksel ve gerekse fikirsel yönlerini keşfe çıkıyor. Küresel pandeminin başladığı günden itibaren sokak hayvanları, yaban hayatı, kadın hakları, toplumsal cinsiyet, eşitlik, çevrecilik gibi konularda müziği sosyal farkındalık ile birleştiren projeler üreten koro, şefleri Turgut Onur Avdan ve şan eğitmenleri Ezgi Zümre Taşkın ile birlikte yeni yılda da çalışmalarına hız kesmeden devam etmeyi planlıyor. PROCNE'yi sosyal medyada takip etmek için: https://www.instagram.com/procnechoir/ https://www.facebook.com/procnechoir/ https://twitter.com/procnechoir https://www.youtube.com/channel/UCjAhIXHGSpDkzVJUjt0TxqA