Tiyatro Adam’ın yeni oyunu “Einstein’ın İhaneti”, perdelerini dün akşam ilk kez açtı, pandemi tedbirleri nedeniyle izleyicilere “Sahneden Naklen” yayınla ulaştı.

Bir süredir “online” oyunlar ile seyircilere ulaşan tiyatrolar, artık yeni oyunlarının prömiyerlerini de çevrimiçi olarak yapıyor. Moda Sahnesi’nin “Sahneden Naklen” yayınlarında bu kez Tiyatro Adam’ın yeni oyun “Einstein’ın İhaneti”nin prömiyeri vardı. İzleyiciler oyunu izledi, sesleri duydu; oyuncular seyircileri göremedi, alkışları duyamadı. Oyundan sonra prömiyer geleneği olduğu üzere oyunda emeği geçenler sahneye çıktı ve seyircilere seslendi. Oyunun yönetmeni ve oyuncusu Deniz Özmen, yaptığı konuşmada, “Bugün bu oyunun prömiyeriydi. Çok heyecanlıydık. Sürçülisan ettiysek affedin lütfen” dedi. Özmen, naklen yayının yapıldığı Moda Sahnesi’nin çalışanlarına ve yayını gerçekleştiren reji ekibine de teşekkür etti.

EINSTEIN’IN İLE BİLİM VE SİYASET

Eric-Emmanuel Schmitt’in yazdığı “Einstein’ın İhaneti” oyunu ABD’ye kaçan ünlü fizikçi Albert Einstein’in New Jersey’de sokakta yaşayan bir serseri ile ilişkisi üzerine kurulu. İkilinin savaş, barış, bilim ve siyaset üzerine yaptığı sohbetler, derinlikli bir sorgulamaya dönüşüyor. İkinci Dünya Savaşı yılları, savaş karşıtı olan Einstein’in ABD’yi atom bombası yapmasını teşvik etmesi, Japonya’ya atom bombası atılması gibi pek çok tarihsel gelişme oyunda işleniyor. Einstein’ın ABD’ye ihanet edip etmediğini araştıran FBI ajanı da oyunda yerini alıyor. Einstein’in “aslında Almanların atom bombası yapmayı başaramadığı” gerçeği ile yüzleşmesi ve pişmanlıkları da oyunun tartıştığı başlıklar arasında yer aldı. Deniz Özmen’in yönettiği oyunda, Deniz Özmen ile birlikte Berk Yaygın ve Süleyman Sucuoğlu da rol alıyor. Şimdilik “Sahneden Naklen” yayınla sahnelenecek olan “Einstein’ın İhaneti”, 20. yüzyıla dair anlamlı bir bilim, siyaset ve felsefe sorgulaması olarak öne çıkıyor.