Sinema ve televizyon meslek örgütleri, Covid-19 salgını sürecinde sektörde alınması gereken önlemlere ilişkin bir rapor yayınlandı. Meslek örgütler, "Setlere Pandemi önlemlerinin alındığı, insan sağlığının önemsendiği, güvenli koşullarda dönmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Sinema ve televizyon meslek örgütleri tarafından koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde sektörde alınması gereken önlemlere ilişkin bir rapor yayınlandı. "Türkiye'de Covid-19 Kısıtlamaları Altında Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Alınması Gereken Önlemler" başlıklı bir rapor Sinema Televizyon Sendikası, Görüntü Yönetmenleri Derneği, Oyuncular Sendikası, Sanat Yönetmenleri Derneği, Kamera Asistanları Derneği, Boom Operastörleri Platformu, Reji Asistanları Platformu, Çağdaş Sinema Oyuncuları, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği, Yönetmenler Birliği Platformu, DIT Birliği, Senarist Bir ve Türk Tabipleri Birliği'nin katkısıyla hazırlandı.

"UZUN ÇALIŞMA SAATLERİNE SON VERİLMELİ"

Film yapımlarında çalışan herkesin güvenliğinin korumak için kontrol önlemlerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan raporda, alınması gereken uyarılar şöyle sıralandı: "-Proje hazırlık, çekim, çekim sonrası post prodüksiyon süreçlerinde oyuncular dahil tüm çalışanlar sigortasız çalıştırılmamalıdır. -Çalışma saatleri 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre uygulanmak zorundadır. Günlük çalışma süresi bir saat yemek molası hariç 11 saati aşmamalıdır.* -Yasal çalışma süresinin aşılmaması için set öncesi tüm birimler ön hazırlık çalışmalarını (senaryo yazımı dahil) eksiksiz ve pandemi önlemlerini öngörerek yapmalıdır. (Uzun çalışma saatleri alınabilecek önlemlerin uygulanmasını zorlaştıracaktır. Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasının gerekliliği; ve corona virüsün zayıflamış bünyelere daha kolay bulaştığı gerçeğinden dolayı uzun çalışma saatlerine son verilmelidir.)

"FİZİKSEL MESAFE KURALLARINA UYULMALI"

-Pandemi süreci gözetilerek; projeler senaryo yazım sürecinden itibaren ekip ve oyuncu sayısını olabildiğince düşük tutacak şekilde tasarlanmalıdır. Kalabalık sahnelerden kaçınılmalıdır. -Çalışanlar covid 19 pandemi sürecinde tüm çalışma alanlarında fiziksel mesafe kurallarına uyma sorumluluğunu üstlenmelidirler. (Fiziksel mesafe 1,5-2 metre arasındadır) -Çalışanlar bu protokolde yer alan hijyen kurallarına uymalı ve kişisel hijyenine dikkat etmelidirler.

"SETE ÇALIŞANLAR DIŞINDA HİÇ KİMSE ALINMAMALI"

-Çekim yapılacak tüm mekan ve alanlar bir iş güvenlik uzmanı (İSİG uzmanı) tarafından önceden denetlenmelidir. -Hastalık belirtisi gösteren kişilere ilişkin alınacak önlemlere İSİG uzmanı ve İşyeri Hekimi (çekim günü) ve işveren temsilcisi birlikte karar vermelidirler. -Sette kahvaltı verilmemeli, ekipler kahvaltılarını evde yapmalıdırlar. Evde yapılan kahvaltı ile öğle yemeği arası çok uzun olacağından dolayı; set başlangıcından itibaren gün içinde kapalı aperatifler bulundurulmalıdır. -Sette sadece tek öğün yemek verilmelidir. -Prodüksiyon sürecinde tüm çalışma ortamları dezenfekte edilmeli ve çekim alanında sadece dezenfeksiyondan sorumlu kişi veya kişiler bulunmalıdır. -Mümkün olabildiğince tüm toplantılar online olarak yapılmalıdır. -Ekibe set, çekim alanı ve çevresinde gösterilecek olan mevcut mesafe / hijyen yönetmelikleri konusunda bilgilendiren işaretler, yönergeler konulmalıdır. -Sete çalışanlar dışında hiç kimse alınmamalıdır."

"ATEŞİ ÖLÇÜLMEYEN HİÇ KİMSE ÇEKİM ALANINA GİRMEMELİ"

Raporda, dikkat edilmesi gereken semptomların görülmesi halinde yapılması gerekenler de paylaşıldı: "-Ateşi ölçülmeyen hiç kimse çekim alanına girmemelidir. (Kontrol noktası set alanının girişi, otoparkı ya da çalışma sahası ile girişi arasında 'açık alanda' bir nokta olmalıdır) Aynı araçla gelen kişiler çekim alanına girmeden önce birlikte sağlık kontrolünden geçmelidir.

"ÇEKİMİN DEVAMINA İLİŞKİN ORTAK KARAR ALINMALI"

Set öncesi kontrollerde ekip üyesinde ateş (37,3 üzeri) ya da diğer semptomların görülmesi durumunda; -Kişi kişisel aracı ile gelmişse kimse ile temas ettirilmeden acil toplanma noktasına alınmalıdır. -Servis araçlarıyla gelenlerin kontrolünde bir kişide semptomlar görülürse; araçta bulunan diğer ekip üyeleri çekim alanına alınmadan İSİG Uzmanı ve İş Yeri Hekimi tarafından kontrol edilmeli ve durumları değerlendirilmelidir. -Ateşi ve semptom gösteren olan kişi 30 dakika acil toplanma noktasında bekletilerek gözlem altında tutulmalı ve durumu İş Yeri Hekimi tarafından değerlendirilerek gerek görülürse en yakın devlet hastanesine nakledilmelidir. -Çekimin devam edip etmemesi İSİG Uzmanı ve İş Yeri Hekimi ve Yapım Sorumlusunun ortak kararıyla belirlenmelidir. Çekim alanında rutin kontrollerde çalışanlarda semptomlar görülmesi durumunda; -Öncelikle, acil durum değerlendirmesi için çekime ara verilmelidir. -Ateşi ve semptom gösteren olan kişi 30 dakika acil toplanma noktasında bekletilerek gözlem altında tutulmalı ve durumu İş Yeri Hekimi tarafından değerlendirilerek gerek görülürse en yakın devlet hastanesine nakledilmelidir. -Çekimin devam edip etmemesi İSİG Uzmanı ve İş Yeri Hekimi ve Yapım Sorumlusunun ortak kararıyla belirlenmelidir. Semptom gösteren kişi ile ilgili hareket planı; -Hastanede test yapılması gerek görülmemesi veya test sonucu negatif ise ve başka bir belirti olmaması durumunda kişi evde takip edilmelidir. -Test yapılır ve sonucu pozitif olursa Sağlık Bakanlığı protokollerine göre hareket edilir." *Biroy (Biroy Sinema Oyuncuları Meslek Birliği), ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) ve Oyuncular Sendikası’nın oyuncuların çalışma sürelerine ilişkin ortak görüşü şu şekildedir: "COVİD-19 Pandemi sürecinde genel iş yeri sağlık ve güvenlik tedbirlerinin yanı sıra, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasını etkileyen; dinlenme ve nitelikli beslenme gibi taleplerin de önemli olması nedeniyle pandemi boyunca günlük çalışma süresinin 4857 sayılı İş Kanunu’na göre haftalık 45 saat ve günlük 8 saat ile sınırlandırılması, iş plan ve programının buna göre düzenlenmesi gerekmektedir." Birimler özelinde alınacak önlemler ve sorumluluklar da şu şekilde sıralandı: