Sümela Manastırı'nda meydana gelen tahribata ilişkin açıklama yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, yakın zamanda meydana gelmiş hiçbir tahribatın olmadığını iddia etti.

Bir kullanıcının Facebook hesabında, 5 yıl restorasyonda kalan Sümela Manastırı'ndaki birçok freskin suratlarının parçalandığı ve birçoğunun üzerine yazı yazıldığına dair fotoğraflar paylaşılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı'ndaki fresklerde yakın zamanda yapılmış hiçbir tahribatın mevcut olmadığını söyledi. Coşkun, AA'ya yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 2015 yılından bu yana Sümela Manastırı'nda çok kapsamlı bir çalışma başlattıklarını belirtti. Bu kapsamda ilk önce kaya düşme riskinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını ifade eden Coşkun, can güvenliğini temin edecek ve manastırın yapılarına zarar vermesini engelleyecek biçimde çalışmaların gerçekleştirildiğini aktardı.

"YAKIN ZAMANDA YAPILMIŞ BİR TAHRİBAT YOK"

Etaplama çalışmalarında proje ve programların belli olduğunu dile getiren Coşkun, şu değerlendirmede bulundu: "Bu program kapsamında şimdi de iskele kalktıktan sonra dışarıdaki fresklerin temizlenmesi işine başlıyoruz. Bu fresklerde öncelikle şunu net olarak söyleyeyim, yakın zamanda yapılmış hiçbir tahribat mevcut değil, söz konusu bile değil. Yakından bakıldığında görülüyor, 1800'lü yıllardan başlayarak 1960'lar, 70'lere kadar muhtelif zamanlara tarihlendirebileceğimiz tahribatlar maalesef ki var. Tarihler yazılmış, tarihler not olarak düşülmüş her dilden, her tarihten tahribatlar mevcut."

"TÜM TAHRİBATLAR KAYIT ALTINA ALINIYOR"

Çalışmaların, Türkiye'nin de uluslararası taraf olduğu Venedik Tüzüğü'ne göre gerçekleştirildiğini belirten Coşkun, şunları kaydetti: "Bütün belgeleme çalışmalarını yaparak hareket ediyoruz. Laboratuvarlarımızdaki arkadaşlarımız, restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlarken hangi tahribatlar yapılmış, hangi müdahaleler yapılmış, hangi dönemde, ne şekilde, ne biçimde bir müdahale yapılmışsa hepsini görsel ve yazılı olarak kayda alıyorlar. Elimizde 1914 yılından başlayarak birçok zamandaki buranın fotoğrafları mevcut. 1980'lerde ve 90'larda çekilen fotoğraflarda da aynı tahribatların mevcut olduğunu görebiliriz. Bu fotoğraflar ve daha önce yaptığımız tüm müdahaleler görsel ve yazılı olarak da kayıtlı durumda bulunuyor."