Sinema ve dizi oyuncuları yaptıkları açıklama ile televizyonların yayımladıkları eserlerinden kendilerine telif hakkı vermediğini açıkladı.

Sinema Oyuncuları Meslek Birliği tarafından telif haklarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle setlerin durduğu ve setlerde kamera önünde ve arkasında duran çok sayıda kişinin işsiz kaldığı ifade edildi.

"BU SÜREÇTE SEKTÖRÜN ÖNEMİNİ DAHA İYİ ANLADIK"

Tekrarı verilen dizi ve yapımlardan telif hakkı alamadıklarını belirten meslek birliği şu ifadeleri kullandı: Bildiğiniz gibi Covid-19 sebebiyle televizyon ve sinema setler durdu. Yayın akışlarında özlediğimiz, sevdiğimiz eski eserler gösterilmeye başlandı. Evde kaldığınız bu süreçte sektörün önemini daha iyi anladık. Çünkü RTÜK Başkanı'nın da ifade ettiği gibi "Rağbet gören yerli yapım ve diziler, izinde bulunduğumuz ağır gündemde de rahatlama adresiniz olmaya devam ediyor." https://twitter.com/biroymb/status/1254471175750721542?s=20

"TV'LERDE TEKRARLARI İZLEDİĞİNİZDE PARA KAZANDIĞIMIZI ZANNEDİYORSUNUZ"

Fakat bu sektörlerde çalışan kişiler artık işsiz. Hatta bazılarımız çok daha uzun süredir işsiziz ama siz bizi ekranlarda görmeye devam ettikçe çalıştığımızı düşünüyorsunuz. Kanallar reklam alıp bu eserleri sizlere izleterek tekrar tekrar para kazanıyor fakat bu eserlerde telif hakkı sahiplerinin telifleri ödenmiyor. Bugün 26 Nisan, Dünya Fikri Mülkiyet Günü, Özgün katkımızla oluşturulan bu eserleri ticari olarak kullanarak gelir elde eden kanalları hak sahiplerine teliflerini vermeye davet ediyoruz.