Bugün oyuncu, yapımcı ve yazar Tarık Akan'ın yaşamını yitirmesinin dördüncü yılı. Akan, 16 Eylül 2016 tarihinde akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Bugün oyuncu, yapımcı ve yazar Tarık Akan'ın yaşamını yitirmesinin dördüncü yılı. Akan, 16 Eylül 2016 tarihinde akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirmişti.Akan, Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı'na defnedildi. Ölümünün ardından Tarık Akan'ın adının, Bodrum'un Akyarlar Mahallesi'nde evinin bulunduğu 2 kilometrelik sahil yoluna verilmesi meclis kararı ile onaylanmıştı. Adana Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, 2016 yılında Tarık Akan’a atfedilmişti.

TÜRKİYE SİNEMASININ POLİTİK JÖNÜ TARIK AKAN

Tank Akan ilk önünü "salon filmleri" olarak tabir edilen popüler filmlerde sağladı. Akan,1978 yılından itibaren ağırlıklı olarak toplumsal sorunlara eğilen filmlerde rol almaya başladı. Cüneyt Arkınla rol aldığı "Maden" ilk önemli örnekti. Bu filmi genç ve idealist bir kaymakamı oynadığı "Kanal" ve Yılmaz Güney'in projeleri "Sürü" ve "Yol" izledi. Tarık Akan yaklaşık 120'den fazla filmde rol aldı.

12 EYLÜL ASKERİ DARBESİ SONRASI GELEN HAPİS CEZASI

Tarık Akan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 1981'in başlarında, Almanya'da yaptığı bir konuşma yüzünden Türkiye'ye dönüşünde tutuklandı. 12 yıl hapis istemiyle yargılanarak 2 buçuk ay hücre hapsi cezası alan sanatçı, hapishane günlerini ve darbe sürecini 2002'de yayımlanan "Anne Kafamda Bit Var" kitabında kaleme aldı.  

TEKEL VE HAZİRAN DİRENİŞLERİNE DESTEK VERDİ

Akan, 2009 Tekel Direnişi ve 2013 Haziran Direnişi'ne destek verdi. Silivri'deki Ergenekon davalarında da polis barikatını yaranlar arasında yer aldı. Tank Akan,1991'den beri Bakırköy Taş Mektep Ilkokulu'nun ortaklarından birisiydi. Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin'in ardından vakıf başkanlığını yaptı. Akan, Nazım Hikmet Vakfl'nda Başkan Vekili olarak görev almaktaydı.