Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yerebatan Sarnıcı'nın güçlendirilmesi gerektiği ve kurulun konuyu karara bağlamadığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yerebatan Sarnıcı'nın ivedilikle güçlendirilmesi gerektiği ve Koruma Bölge Kurulu'nun konuyu bir türlü karara bağlamadığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını aktardı. Kurul'un açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Arada gelen bütün taleplere de karar oluşturarak sürecin önünü açtık. Sarnıcın kültürel varlık olarak önemi nedeniyle aldığımız hemen her kararda oluşturulacak Bilimsel Danışma Heyetinin uygun görüşünü istedik. Son günlerde gündeme gelen sarnıcın ivedilikle güçlendirilmesi gerektiği ancak Koruma Bölge Kurulunun konuyu bir türlü karara bağlamadığı yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Ekim ayının son haftasında Kurul Müdürlüğümüze iletilen talep neredeyse bir ay sonra Kurul gündemine alınmıştır. Konunun hassasiyeti ve 2012 yılında projelerle birlikte iletilen, alanında uzman akademisyenlerce hazırlanan statik raporda yapının bundan sonra meydana gelebilecek büyük bir depremde de yeterli performansı göstereceği belirtilmiş olması nedeniyle taşınmazın öncelikle tarafımızca yerinde incelenmesine karar verilmiştir." Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce sunulan statik raporda değerlendirmelerin yapı mühendisliği açısından yapıldığı, herhangi bir uygulamaya geçmeden önce planlanan uygulamanın restorasyon, mimarlık, malzeme bilimi ve koruma konusunda uzman kişiler tarafından onaylanması gerektiği ve yine uzman kişilerce hazırlanan güçlendirme projelerinin iletilmesinin istendiği ifade edildi.

HABERLERE YALANLAMA

Açıklamada, "2017 yılında uygulanmaya başlanan restorasyon projesinde ilk temas edilmesi gereken konu taşınmazın güçlendirilmesi iken bugüne kadar bu konuya hiç değinmeyen ne hikmetse kurulda 30 ya da onların tabiri ile '40 günde görüşülmedi' diye ortalığı ayağa kaldıran, sosyal medyada ahkam keserek inceleme çalışmalarına katılmayan yetkililerin, görevini en iyi şekilde ifa etmeye çalışan bizleri töhmet altında bırakan bu anlayışını kınadığımızı bildirmek isteriz" denildi.

İBB, KURUL'UN PROJEYİ REDDETTİĞİNİ DUYURMUŞTU

Dün, Yerebatan Sarnıcı için İBB tarafından Koruma Kurulu'na sunulan güçlendirme projesinin, 52 gün bekletildikten sonra reddedildiği bildirilmişti. https://twitter.com/ibbhaberleri/status/1338926531301793796

İLGİLİ HABERLER

https://dokuz8haber.net/kultur-sanat/yerebatan-sarnicinda-cokme-tehlikesi-bir-an-bile-bekleyecek-durumda-degil/