Yerebatan Sarnıcı'nın restorasyonu sırasında sütun başlarında gergi boşlukları belirlenirken, çökme riski tespit edildiği aktarıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Yerebatan Sarnıcı bir an bile bekleyecek durumda değil” açıklamasında bulundu.

Yerebatan Sarnıcı'nın ziyarete kapalı bölümünde yaklaşık 4 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları sırasında Cumhuriyet geç dönem restorasyonunda yapılan gergi elamanlarının, sütün başlarında son bulduğu ve devamlılık oluşturmadığı tespit edildi. Olası depremde Sarnıç'ta ciddi hasarların oluşabileceği, hatta göçmelerin bile yaşanabileceğini ifade edilirken, sadece sarnıcın değil çevresindeki yapıların da tehdit alında olduğu vurgulandı.

"BİR AN BİLE BEKLEYECEK DURUMDA DEĞİL"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, şu noktalara dikkat çekti: "Yerebatan Sarnıcı restorasyonunda sütunları birbirine bağlayan gergilerin perişan halde olduğunu, sütunları tutamadığını gördük. Koruma Kurulu’na hazırlayıp sunduğumuz projeleri vakit kaybetmeksizin uygulamamız gerekiyor. Yerebatan Sarnıcı bir an bile bekleyecek durumda değil! 47 gün önce Koruma Kurulu’na ilettiğimiz ve acil olarak önü açılması gereken Yerebatan Sarnıcı statik projesi için bugün toplanan kuruldan da bir karar çıkmadı. Yerebatan Sarnıcı risk altında, bir an önce müdahale etmemiz için kurul onayı almalıyız." https://twitter.com/mhrpolat/status/1337093846560354306