Uzun yıllardan beri Hasankeyf’in yaşaması için mücadele eden gazeteci ve foto muhabiri Ciwan Değer, 20’nci kişisel fotoğraf sergisini Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde açtı.

   

‘HASANKEYF’E SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR’

Ciwan Değer’in Yüksekova Belediyesi Hizmet binasında açtığı Qêrîna Bêdeng (Lal Çığlık) isimli Hasankeyf konulu fotoğraf sergisini ziyaret eden Belediye Eş Başkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı 12 bin yıllık tarihi geçmişi olan dünya mirası antik kent Hasankeyf’e sahip çıkmanın insanlık görevi olduğunu söylediler.

‘UMARIZ BU YANLIŞTAN DÖNÜLÜR’

Sergiyi gezen Eş Başkanlar Remziye Yaşar ve İrfan Sarı “Belediyemizde 12 bin yıllık bir tarihin yok edilişinin sergisini görüyoruz. Bu sergide, aslında bir duyarlılık yaratmak ve tarihi antik Hasankeyf’in tekrar eski haline kavuşması adına bir çalışma, bu anlamda gazeteci arkadaşımız Ciwan Değer buraya geldi ve sergisini açtı. Bu serginin temel amacı; aslında 12 bin yıllık tarihe dikkat çekmek ve sular altında kalacak bu kent, binlerce canlıya ve tarihe ev sahipliği yapmış. Bu sergi, tarihin dokusuna zede gelmemesi adınadır. Doğrusu dünya böyle miraslara sahip çıkarken, ülkemizde böylesi bir hunharlığın yapılıyor olması oldukça üzücüdür. Bu da tarihin değerlerine saygıyı yitirmektir. Bu saygının oluşturulması insanı bir değerdir, insani bir ölçüdür. Bu ölçünün arkasında durmak gerekiyor. Umarım bir duyarlılık yaratabilir ve bu yanlış adımdan geri adım atılmasını sağlamış oluruz. 12 bin yıllık tarih bizimle ve bizden sonraki kuşaklara doğru da devam eder. Akışını orada da sergiler” dediler.  

‘TARİHİ DEĞERLERİ TALAN ETMEKLE BİR HALKIN TARİHİNİ YOK EDEMEZLER’

20. Kişisel sergisini Yüksekova’da açan gazeteci Ciwan Değer ise antik kent Hasankeyf’in bilinçli bir şekilde Dicle nehrinin suları altında bırakılıp 12 bin yıllık bir tarihin 50 yıllık bir baraja kurban edildiğini aktararak, tarihi yok edenlerin mutlaka bir gün tarih karşısında hesap vereceğini belirtti. Tarihi değerleri talan etmekle bir halkın tarihinin yok edilemeyeceğinin altını çizen Değer, “Hasankeyf, ihtişamlı tarihiyle şimdiye dek onlarca medeniyeti bağrında barındırarak ev sahipliği yapmış, dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir mirasıdır. Hasankeyf, stratejik ve bilinçli bir şekilde talan edilerek sular altında bırakılıyor. Bu gün Hasankeyf gibi tarihi bir değeri pervasızca talan eden zihniyet açık bir şekilde insanlık suçu işlemektedir” ifadelerini kullandı.