TOPLUM & YAŞAM

Küresel yaşam beklentisi yükseldi: Yeni 60 yaş artık 75 mi olacak?

2000 yılından 2019'a kadar küresel yaşam beklentisi 67 yıldan 73'e çıktı. BM, 2050 yılına kadar dünya çapında her 6 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olmasını bekliyor.

Abone Ol

BBC'de Chris Stokel-Walker'ın makalesinde bazı kişilerin, emeklilik dönemi için devletten aldıkları rakamları çeşitli yatırım araçlarıyla tamamladığı belirtiliyor ama birçok eski çalışanın yeterli veya hiç kişisel birikimi yok. Ayrıca, enflasyon ekonomisinde hayat pahalılığı arttıkça, biriktirilen tasarruflar da eskisi kadar işe yaramıyor.

Makaleye gör,e uzun yıllar boyunca insanların daha genç yaşta finansal desteğe sahip olmalarını sağlayan kuşak zenginliği de artık yok. Makalede eskiden bu tür maddi kaynakların büyükanne/ büyükbalardan ebeveynelere onlardan da  torunlara aktığı ancak şu an durumun değiştiği belirtiliyor. Londra'da profesör olan Rebecca Sear "İnsanlık tarihinde ilk kez, artık ebeveyn neslinden büyükanne ve büyükbaba nesline doğru giden bir servet akışı yaşıyoruz" diyor.

GİDEREK DAHA ÇOK İNSAN 60 YAŞ SONRASINDA DA ÇALIŞIYOR

Tüm bu faktörler giderek çok çalışanın, emekli olduğunda yeterli birikime ulaşabilmek için 65 yaşından sonra da işlerinde kalmalarını gerektiriyor.

Yatırım yönetimi şirketi BlackRock CEO'su Larry Fink'e göre rahat bir emekliliğin yolu, daha genç yaşlardan itibaren daha agresif bir şekilde yatırım yapmaktan ve 65 yaşından sonra da çalışmaktan geçiyor.

Cardiff Metropolitan Üniversitesi'nde finans alanında baş öğretim görevlisi olan Chris Parry ise mevcut koşullarda artık yeni 65 yaşın 75 yaş olacağını düşünüyor.