Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Filistin'e Destek Platformu tarafından "Katliama sessiz kalma" sloganıyla, Filistin halkına destek ve dayanışma gösterisi düzenlendi.

Eski Üsküp Çarşısı'nda bulunan tarihi Murat Paşa Camisi meydanında toplanan, başta Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak ve Roman olmak üzere farklı milletlerden vatandaşlar, Filistin lehine ve İsrail aleyhine pankartlar taşıdı.

Pankartlarda, "Filistin’i kurtar", "Gazze’yi kurtar", "Özgür Filistin", "Filistin'i desteklemek için sadece insan olman yeterli", "İsrail gerçek teröristtir", "Hitler'in size yaptığını yapmayı durdurun", "Filistin’e destek çıkmak, insanlığa destek çıkmaktır", "Filistin için dua et", "Mescid-i Aksa'ya dokunma", "Katliamı durdurun, bu bir soykırımdır", "1948'den beri nefes alamıyoruz" sloganı yer aldı.

Gruptakilerin Filistin, Türkiye, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya bayrakları da açtığı gösteri kapsamında Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı, dualar edildi ve saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ayrıca organizatörler tarafından Türkçe, Makedonca ve Arnavutça olmak üzere 3 dilde bildiri okundu.

İsrail'in, 1948'den itibaren zorla göç ettirme, kısıtlama, ambargo, baskı, taciz, katliam gibi çeşitli insanlık dışı yöntemlerle Filistin halkına yönelik kontrollü katliam uyguladığı belirtilen bildiride, "İsrail uzun yıllardan beri bölgede işgalci konumundadır ve her zaman olduğu gibi bugünlerde de başta Gazze’de olmak üzere Filistin'deki Müslümanlara yönelik baskı ve şiddet eylemlerinde bulunmaktadır. Yaklaşık 12 gündür devam eden Gazze saldırılarıyla çocuk ve kadınlar başta olmak üzere masum sivilleri hedef alan İsrail'in, son yapılan el-Ehli Baptist Hastanesi bomba​rdımanı insanlık adına kabul edilemez. Bizler insan olarak yapılan bu vahşete sessiz kalamayız." ifadeleri kullanıldı.

Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası camianın bu konuda sadece seyretmekle yetindiği ve masum insanlar üzerinde uygulanan katliama karşı hiçbir önlem almadığı kaydedilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Uzun yıllardan beri mazlum ve mağdur Filistin halkına yönelik yapılan sistematik insan hakları ihlallerine göz yuman uluslararası camianın bu ikircikli tavrı biz Kuzey Makedonya’nın vicdanlı vatandaşlarının görüşünü asla yansıtmamaktadır. İnsanlık onurunu yerle yeksan eden bu saldırıların bir an önce durdurulması adına gerekli adımların acilen atılması çağrısında bulunuyoruz. Özellikle 20. asrın sonunda bir sürü katliam ve soykırıma maruz kalan bölge toplumları olarak Filistinli kardeşlerimizle dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isteriz."

Filistin meselesinin dünyanın tamamının, küresel yönetim ve güvenlik düzeninin, sorumluluk ve yetki sahibi tüm kurumların haysiyet sorunu olmasına rağmen ısrarla görmezden gelinmeye devam edildiği belirtilen bildiride, başta bölge ülkeleri olmak üzere barış ve refahı tesis etmek için bir an önce gerekli adımların atılması beklediği vurgulandı.

Amerika, Avrupa ve diğer bölgelerdeki devletlerin, taraflar arasında hakkaniyetli, adil ve insani dengelere dayalı bir tavır takınmaya çağrıldığı ifade edilen bildiride, "İsrail'in bu insanlık dışı politikaları her kesim tarafından en sert biçimde kınanmalıdır. ​Zalimin ve zulmün safında yer alan her anlayış yok olmaya mahkumdur. ​Ne pahasına olursa olsun, daima mazlum ve mağdur Filistin halkının yanındayız." ifadelerine yer verildi.

Filistin'e Destek Platformu, ülkede farklı milletlerdeki dernekler tarafından oluşturuldu.