Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen LGS sınavında, fen bilimlerindeki 13. soru tartışmalara neden oldu. MEB, cevap anahtarında doğru cevabı C şıkkı olarak belirledi.

Ancak bazı eğitimciler, doğru cevabın A şıkkı olduğunu düşünüyor. Fen bilimleri öğretmeni Burhan Çakır, öğretmenlerin detaylı düşünerek A şıkkına yöneldiğini, fakat öğrencilerin yüzeysel düşünüp doğru cevaba ulaştığını belirtti.

NTV'den Tuana Çiftçi'nin haberine göre; Çakır, C şıkkının neden doğru olduğunu şöyle açıkladı:

"Tahtanın sadece başlangıçta ve yatay dengede olduğunu bilindiğine göre diyor. Yani arada denge bozulmuş peki bu arada denge neden bozulur? sorunun cevabı da burada. A diyenler bu ikinciye bu nedenle ikna ediliyorlar. Birinci ve ikinciyi aynı anda çektiklerinde sistemin dengesi bozulmuyor. ama birinci işçi çekim yaptığında gördüğünüz gibi denge bozuluyor tekrar sağlanması için ikinci işçinin de ipi çekmesi lazım. birinci işçi 10 cm çektiyse aynı oranda ikincinin de çekmesi lazım. Üç tane de hareketli makara var az bir kuvvetle büyük kuvvet kaldıyoruz yani özetle soruda bir hata gözükmüyor."

Sorunun iptal edilip edilmeyeceği konusunda itirazlar, sınav tarihinden itibaren 5 gün içinde MEB'e yapılabiliyor. Eğer soru iptal edilmezse, idari mahkemeye başvurulabiliyor.

Tartışmalı Soru