Uyar Madencilik’te 2 bacağını kaybeden ve yüzde 48 engelli olan maden işçisi İdris Sarıkaya, "Biz devlete 140 kilometre yaklaştık ama şu ana kadar devletten bir yetkili bize 1 metre bile yaklaşmadı. Biz haklarımızı almadığımız sürece bu yoldan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
Soma’da yaşanan katliamın ardından 8 yıldır tazminatlarını alamadıkları için yürüyüş başlatan madenciler eylemlerine Salihli'de devam ediyor. Uyar Madencilik’in Soma’daki ocağında 14 yıl önce 2 bacağından yaralanan, vücudunda 42 parça çoklu kırık meydana gelmesi sonucunda yüzde 48 engelli olan maden işçisi İdris Sarıkaya, "Biz şu an yüzleriz, binleriz, milyonlarız. Arkamızda Türkiye halkı var, dünyadaki insanlar var, emekçiler var; bu yolda hayatını, gözünü, kulağını, her şeyini kaybetmiş arkadaşlarımız var. Biz haklarımızı almadığımız sürece bu yoldan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
"HER ŞEYE RAĞMEN ANKARA'YA HAREKET EDECEĞİZ"
Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Maden Şehitliği önünde 5 gün oturma eylemi yaptıktan sonra Ankara’ya yürüyen madenciler, Salihli ilçesi sınırlarında jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Uyar Madencilik’in Soma’daki ocağında 13 yıl önce 2 bacağından yaralanan, vücudunda 42 parça çoklu kırık meydana gelmesi sonucunda 48 engelli olan maden işçisi İdris Sarıkaya, dokuz8HABER'e açıklamalarda bulundu. 12 Ekim'de Soma'dan Ankaraya başlattıkları yürüyüşün Manisa'nın Salihli ilçesinde güvenlik güçleri tarafından engellendiğini kaydeden Sarıkaya, "Şu an Manisa Salihli'deyiz. Bugün saat 17.00'a kadar haber bekliyoruz. Herhangi bir sonuç çıkmadığı takdirde ise buradan yine aynı saatte her şeye rağmen Ankara'ya hareket edeceğiz" dedi. Sarıkaya'nın konuşmasının tamamı şu şekilde:
"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"
"Biz çıktığımız bu yolda kararlıyız, ta ki bizim tazminatlarımız hesaplarımıza yatana kadar ya da bize milletvekilleri tarafından 'şu tarihlerde tazminatlarınız ödenecek' diye bir güvence verilene kadar. Bu olmadığı takdirde Ankara yürüyüşümüzden geri adım atmayacağız. Biz burada Soma Uyar Maden işçileri olarak 748 arkadaşımızın hakkı için öncü olarak gidiş istikametimizde kararlıyız."
"ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK DİYEREK YOLA ÇIKTIK"
"Ölmek var dönmek yok' sloganıyla bu yola çıktık ve buradan ne şartta olursa olsun Ankara'ya ulaşacağız. Bize en yetkili kişi kimse ona derdimizi anlatacağız. Biz sorunumuza çözüm bulunmasını istiyoruz. Bizim talebimiz ve yola çıkış amacımız bu: biz haklarımızı istiyoruz. Biz yasal olarak kazandığımız, bize adaletin vermiş olduğu mahkeme kararlarındaki kararları istiyoruz. Burada bizim gibi yüzlerce mağdur arkadaşlarımız var. Uyar Madencilik'in 2020'nin Temmuz ayında çıkan maden yasasında kapsam dışında bırakılması sonucunda biz bu yola baş koyduk."
"BİZ ONLARA 140 KM YAKLAŞTIK, ONLAR BİZE 1 METRE BİLE YAKLAŞMADI"
"Biz Uyar Madencilik'in kapsam içerisinde alınmasını ya da başka bir formül bulunarak haklarımızın ödenmesini istiyoruz. Bunu da devletten, iktidar partisinden başka kimsenin yapamayacağını biliyoruz. Bunun için biz onlara 140 kilometre yaklaştık ama şu ana kadar devletten bir yetkili bize 1 metre bile yaklaşmadı. Önümüzde yaklaşık 500 kilometre daha var. Biz bunu şartlar ne olursa olsun gitmekte kararlıyız ve gideceğiz."
"ARKAMIZDA TÜRKİYE HALKI VAR"
"Buraya bizi ziyarete gelen siyasi partiler, üniversitelerden arkadaşlar, basından insanlar var. Bizi gündeme taşıyan herkese teşekkür ediyoruz. Bizi yalnız bırakmıyorlar. Biz iki kişiydik şu an yüzleriz, binleriz, milyonlarız. Arkamızda Türkiye halkı var, dünyadaki insanlar var; emekçiler var, bu yolda hayatını, gözünü, kulağını, her şeyini kaybetmiş arkadaşlarımız var. Biz haklarımızı almadığımız sürece bu yoldan vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar kararlıyız."