Kasım 2012’de yürür­lüğe giren 6360 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile köy statüsünü kaybeden 16 bini aşkın kırsal mahalle, 2026 yılında emlak vergisiyle tanışacak. Daha ön­ce 2022 yılı sonuna ertelenen ve bu yıl ödemeleri başlaması gereken emlak vergisi ile ilgili muafiyet süresi 2026’ya ertelendi.

BÜYÜKŞEHİR SINIRLARINDA 2 KAT VERGİ

6360 sayılı kanun nedeniy­le 30 ilde 16 bin 220 köyün ma­halleye dönüştüğünü, yine ay­nı değişiklikle 1053 beldenin de mahalle statüsü kazandığını hatırlatan Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Müberra Oflaz, önceden “köy” statüsünde olan bir yer­leşim biriminin “mahalle” statüsüne dönüşmesi durumunun vergi açısından iki sonucu olduğuna işaret etti.

Dünya gazetesinin haberine göre, Oflaz, “Daha önce ilgili yerleşim yeri, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise oradaki taşınmazlar emlak vergisine tabi değilken artık emlak vergisine tabi olur. Daha önce de emlak vergisine tabi durumda olsa bile büyükşehirlerde emlak vergisinin iki kat uygulanması nedeniyle artık emlak vergisi iki kat olarak hesaplanır” dedi.

İSTANBUL’DAN VAN’A KADAR

Düzenlemenin sadece Ana­dolu’daki şehirleri değil, İstan­bul ve Kocaeli’deki bazı köyleri de kapsadığını açıklayan Müberra Oflaz, 2026’da vergilendirmenin başlayacağı yerleri şöyle özetledi:

- Yasa kapsamında büyükşehir belediyesi olan Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van illerinde il mülki sınırları içinde “köy”den “mahalle”ye dönüşen (orman köyleri dahil) yerler. İstanbul ve Kocaeli’de orman köyleri,

-Kanun öncesinde büyükşe­hir belediyesi olan diğer 14 il­de (Ankara, İzmir, Adana, Bur­sa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Mersin, Samsun, Sa­karya) il mülki sınırları ile büyükşehir belediye sınırları arasında kalan alanda “köy”den “mahalle”ye dönüşen yerler ile orman köyleri.

KIRSAL MAHALLELERE TANINAN HAKLAR

1-İşyeri olarak kullanılan bina, arsa, araziler açısından gelir vergisi muafiyeti olan esnaf veya basit usulde vergilendirilenler emlak vergisi ödemeyecek.

2-Tarımsal amaçlı kullanılan arsa ve arazileri kullananlar emlak vergisi ödemeyecek.

3-Kırsal mahallelerde bina, arsa, arazilerde ticaret, sanayi ve turizm tesisi yapılması veya işletilmesi durumunda ise emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Bilanço esasına göre defter tutanlar da ise muafiyet yok.

4-Kırsal mahallelerde yapılacak inşaatlarda ruhsat harçları ve imarla ilgili harçlar ve belediye gelirleri kanunu kapsamındaki tüm vergi ve harçlar yüzde 50 indirimli uygulanacak.

5-İçme ve kullanma su ücretleri de en düşük tarife dikkate alınarak konutlarda yüzde 25’i işyerlerinde ise yüzde 50’yi geçmeyecek şekilde belirlenecek.