Vegazete’den Hülya Kılınç’ın haberine göre,  Üniversitelerde “kişiye özel ilan” tartışmaları devam ederken bunun son örneği Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde yaşandı. Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, Celal Bayar Üniversitesi  Tıp Fakültesi ile ilgili Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Kardiyoloji  Doktor Öğretim Üyesi ilanlarında üniversitenin adrese teslim kadro ilanı açtığını belirterek, kişiye özel kadro açılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Bilgin, üniversitelerde açılan akademik kadro ilanlarında “adrese teslim”, “kişiye özel” diye tabir edilen başvuru yeterlilikleri yanında ek koşul olarak sunulan ve açıkça belli bir kişiyi işaret eden kadro ilanlarına rastlanmaya devam edildiğini söyledi.

“ADALETLİ VE LİYAKATLİ ATAMALARA GÜVEN EROZYONA UĞRADI”

Adalet ve liyakat çerçevesinde, ilgili mevzuata uygun kadro atamaları yapılmasına dair güven algısının yıllar içinde erozyona uğradığını kaydeden Bilgin, kamuoyuna da mal olan bu konuda İdari Mahkemeler ve Danıştay’ın kişiye özel kadrolar açıldığına dair kararları bulunduğunu belirterek şu bilgileri verdi “ Bu durum Yüksek Öğrenim Kurumu(YÖK) tarafından da ele alınmış; YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı; “Yapılan inceleme ve soruşturmalarda Üniversiteler tarafından çıkılan bazı ilanlarda yer alan ek koşulların belirli bir adayı tanımlamaya yönelik olarak ve akademik rekabeti engelleyecek biçimde belirlenebildiği, ataması yapılan kişilerin yayınları ile belirlenen ek koşul arasında büyük benzerlikler bulunduğu ve hatta bazı atamalar için doğrudan ataması yapılan kişilerin yüksek lisans ya da doktora tez başlıklarının ek koşul olarak belirlendiği, bazı ilanlarda bilimsel kalite ve bilim disiplinleri arasındaki farklılıklarla açıklanamayacak ölçüde kısıtlayıcı ve rekabeti engelleyici koşullar belirlendiği görülmüştür.”şeklinde görüş bildirmiş.

İLANDA SADECE BELİRLİ BİR ADAYI TANIMLAYAN ÖZEL ŞARTLARA YER VERİLEMEZ

Bunun üzerine YÖK kişiye özel ilanların önüne geçmek üzere 9 Mart 2021 de resmi gazetede yayınlanan Yönetmelik değişikliği ile 12 Haziran 2018 tarihli Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin “genel şartları” düzenleyen maddesine, “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez.” fıkrası eklendi.”

ADRESE TESLİM  KADRONUN SON ÖRNEĞİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ’NDE YAŞANDI

Hasan Semih Bilgin, gelinen noktada mahkeme kararları, YÖK ün yönetmelik değişikliğine ve akademik ortamda yarattığı huzursuzluğa rağmen, güçlü bir şekilde “kişiye özel” algısını veren kadro ilanlarının açıldığını vurgulayarak, bunun son örneğinin de Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin 29 Kasım 2022 yılında vermiş olduğu akademik kadro ilanlarında ortaya çıktığına dikkat çekti.

İLANDAKİ ARANAN KOŞULLAR BELLİ BİR ADAYI TANIMLAMAYA YÖNELİK ALGI YARATIYOR

Manisa Tabip Odası olarak, Celal Bayar Üniversitesi  Tıp Fakültesi ile ilgili Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Kardiyoloji  Doktor Öğretim Üyesi ilanlarda aranan ek koşulların belirli bir adayı tanımlamaya yönelik bir algı yarattığını değerlendirdiklerini kaydeden Bilgin, “Birçok meslektaşımızın bu kadroları hak ettikleri muhakkaktır ve haklarıdır. Ancak sistemin bu şekilde uygulamaları meslektaşlarımızı rencide etmekte, hakkıyla bu kadrolara giren meslektaşlarımızı da zan altında bırakmaktadır. Açılan bu kadrolar; YÖK’ün söz konusu yönetmeliklerinin dikkate alınmadığı veya bu yönetmeliklere uyulmadığını göstermektedir. Atamaların bilime, etiğe, liyakata göre, adalet duygusunu örselemeyecek bir biçimde yapılması gerektiğine inanıyor ve bunu talep ediyoruz.”diyerek hak gaspına uğrayacak meslektaşlarının hukuki olarak haklarını koruma adına yanlarında olacaklarını dile getirdi.

SAYIŞTAY’IN UYARISINI DİKKATE ALMAYAN REKTÖR, LİYAKATSİZ ATAMALARA DEVAM EDİYOR

Ayrıca, üniversitedeki bu kişiye özel kadro ilanları Sayıştay’ın 2020 yılı denetim raporlarında da yer almıştı. Raporda; Celal Bayar Üniversitesi’nde yıl içinde açılan ilanlara 127 öğretim üyesi kadrosunun 115’i için sadece birer kişinin başvuru yaptığı belirtilerek, objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediğine vurgu yapılmış, üniversite yönetimine uyarıda bulunulmuştu.

Sayıştay’ın 2020’de yaptığı üniversitedeki liyakatsiz atamalarla ilgili uyarısını dikkate almayan Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, kişiye özel kadro ilanlarıyla üniversitedeki kadrolaşmasını sürdürmeye devam ediyor.

cbu-liste-1--1536x964cbu-kadro-liste-2--1536x967