Haber: Hülya Kılınç
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; 2002 yılında 2,6 milyon çiftçinin bankalara olan borcunun 2,4 milyar lirayken, 2023 yılında 2,2 milyon çiftçinin bankalara borcunun 391 milyar liraya ulaştığını belirterek tek adam döneminde çiftçi borçlarının 4 kat arttığına dikkat çekti.
MANİSA 5 YILDA TARIMSAL ÜRETİMDE 2. SIRADAN 8. SIRAYA GERİLEDİ
Manisa'nın 2008'de en fazla tarımsal üretim yapan iller sıralamasında 2. iken, 13 yılda 8. sıraya gerilediğine işaret ederek, “Bu kadar yüksek üretim potansiyeline rağmen Manisa ipotekli tarım alanlarının toplam tarım alanlarına oranı bakımından yüzde 27 ile ilk sırada. 1,6 milyon dekar ipotekli tarım alanı ile 4. sırada.Arazileri ipotekli olan 93 bin borçlu çiftçi sayısı ile 2. sırada. Manisa'da toplam 6 milyon dekar tarım alanının yüzde 27'si yani 1 milyon 638 bin dekarı ipotekli. Bu oran ile Manisa ilk sırada yer alıyor.Bankaların tarım arazileri üzerine ipotek koyduğu Manisalı çiftçi sayısı 55 bin 206 kişiden, 66 bin 363kişiye yükselmiştir. Manisa’da 4 yılda 11.157 çiftçi daha bankalara borçlanmıştır. Çiftçinin bu kadar borcu olunca olunca ipotekli tarım alanları da ciddi rakamlara ulaştı.”dedi.
Türkiye genelindeki ipotekli tarım alanlarının ildeki toplam tarım alanlarına oranı en yüksek il sıralamasında yüzde 27 ile Manisa'nın ilk sırada yer aldığını ifade eden Bakırlıoğlu, Manisa'yı sırasıyla; Aydın, Aksaray, Konya, Edirne, Adana, İzmir, Hatay, Tekirdağ ve Şanlıurfa'nın izlediğini dile getirdi.
Tarımsal üretimi en fazla olan illerin daha borçlu olduğunu kaydeden CHP'li Bakırlıoğlu, tarımsal üretim değeri bakımından Konya(1), İzmir (4), Adana (8), Manisa (9) ve Şanlıurfa'nın (10) ipotekli tarım alanlarının ildeki toplam tarım alanlarına oranı bakımından da ilk 10’da yer aldığını ifade etti.
ÇİFTÇİ:BÜTÜN KÖYÜ SATSAK BORÇLARI ÖDEMEYE YETMEZ!
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 milyon 172 bin 974 çiftçi bulunduğunu, bunun 2 milyon 230 bin 758'inin toprağının ipotekli olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu “Bu rakamlar bize geçimini çiftçilikten sağlamayanların bile tarlaları, bağ ve bahçeleri ipotek altında olduğunu gösteriyor. Manisa’da ziyaret ettiğim köylerde çiftçiler ödeyemedikleri borçlarından yakınmaktadır. Çiftçinin ödeyemediği borçları faiz yükü altında katlanarak artmış ve ödenemez duruma gelmiştir. Hatta bir köyümüzde vatandaş “Bizim köyün hepsini satsak, borçları ödemeye yetmez” diyerek durumu en doğru şekilde açıklamıştır. Bu nedenle çiftçinin borçlarını en kolay şekilde ödemesi ve üretime devam etmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Çiftçi borçları yeniden yapılandırılmalı, faizsiz olarak ertelenmelidir. Çünkü üretmeden Türkiye’nin büyümesi, kalkınması mümkün değildir. Tüm dünyada ülkeler tarımı desteklerken, bizde tarım sektörüne üvey evlat muamelesi yapılması doğru değildir.”diye konuştu.