Haber: Hülya Kılınç

Manisa'daki hayvancılık sektörünün sorunları ve yüksek et fiyatlarının nedenlerini değerlendiren Ziraat Mühendisi ve Yem Sanayicileri Birliği Üyesi Şenol Özkaya, sektörün yanlış politikalar nedeniyle her geçen gün kan kaybettiğini ve faturayı da tüm vatandaşların birlikte ödediğini ifade etti.

"MANİSA'DA İNSANLAR BESİCİLİKTEN KAÇIYOR"

Hayvancılık sektörünün üretim, tüketim, beslenme olmak üzere her alanında bulunduğunu kaydeden Özkaya, Manisa’nın koyun sayısının 900 bin ile 1 milyon arasında değiştiğini belirterek  ve küçükbaş hayvancılığın Manisa için çok uygun olduğunu ifade etti. Manisa'da küçükbaş hayvancılığı her geçen gün azalmaya devam ettiğini ve bunu da tüm vatandaşların fiyatlarda görebildiğini dile getiren Özkaya, büyükbaş grubunda süt inekçiliği ve besi danacılığı yapılan Manisa'da 250-300 bin civarı büyükbaş hayvanın bulunduğuna dikkat çekerek, bu sayının böyle bir coğrafyaya yakışmadığını kaydetti.  Tüm imkânlar olmasına rağmen Manisa'da insanların besicilikten kaçtığını ifade eden Özkaya “ Bu söylediğim sadece besicilik için geçerli değil, süt inekçiliğinde de çok gerideyiz. Bunları yetiştirecek olan insanlar ve vatandaşlarımız da emeğinin karşılığını almak istiyor. Yetiştiriciler emeğinin karşılığını alamıyor ve bu durum gitgide kötüye gidecek." dedi.

TARIM VE HAYVANCILIKTA SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Türkiye'nin besilik dana üretimine uygun olmasına rağmen 2023 yılında yurt dışından 600 bin civarında besilik dana ithal edildiğine dikkat çeken Özkaya şöyle devam etti “Süt ineğini iyi bir şekilde yetiştiremediğimiz için buzağı alamıyoruz ve yurt dışından besilik dana ithal ediyoruz. Son 10 yılda bu besilik dana ithal etme işine 10 milyar dolarlık bir kaynak ödendi. Büyükbaşa da gereken önem verilmediği için bu sorun her geçen yıl kartopu gibi büyüyor. Sonuç olarak da dünyada en pahalı eti tüketen ülke durumuna geleceğiz. Doğan buzağıları yaşatamıyoruz, aşağı yukarı doğan buzağıların yüzde 20-25'ini kaybediyoruz. Devletin yeni doğan buzağılar için bin 500 liralık bir desteği oluyor ama bu da kesin bir çözüm değil. Tarım ve özellikle de hayvancılıkta seferberlik yapmamız lazım. Manisa'da besicilik ve süt sağıcılığı yapan insanlarının çoğunun başka bir işi var."