MANİSA

Manisa’da hekimler Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu istifaya çağırdı

Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Savcısının tehdit edilmesi ile patlak veren hastanelerdeki bebek ölümlerinin yankıları ülke genelindeki tepki eylemleri ile sürüyor.

Abone Ol

Ahmet ÜNSAL/Manisa

Türkiye’deki Tabipler Odası,Hekim sendikaları başta olmak üzere tüm sendikalar bebek ölümlerine karşı devam ettirdiği eylemlere Manisa Tabipler Odası ve Hekimlerin bağlı olduğu sendikaların bir çatı altında toplandığı ‘Sağlık Platformu’ öğle arasında Sağlık İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulunarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu istifaya çağırdı.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Semih Bilgin ve SES Manisa Şube Başkanı Figen Pehlivan’ın yanı sıra çeşitli hekim sendikalarına bağlı doktorların katkı sağladığı ‘Sağlıkta ticaret ölüm demektir.Bu sistemi birlikte değiştireceğiz!’ tepkili basın açıklaması Sağlık İl Müdürlüğü önünde gerçekleşti.

Eyleme katkı sağlayan hekimler bebek ölümlerine neden olan mevcut sisteme tepkilerini ellerindeki dövizlerle ve attıklar sloganlarla ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun istifa davet ettikleri basın açıklamasını Tabipler Odası Manisa Şubesi Genel Sekreteri Dr.İsmail Eken üstlendi.

Dr.Eken,  “Manisa sağlık platformu olarak üzgünüz sağlıkta ticaretin ölüm getirdiğini tekrar haykırıyoruz” diye başladığı basın açıklamasını şu sözlerle sürdürdü.

“İstanbul’da bebeklerin bir sermaye çetesi tarafından tıbbi gereklilik olmadığı halde anlaşma yaptıkları özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine usulsüz yönlendirildiğine, yoğun bakımlarda gereğinden uzun yatırıldıklarına, bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ve ailelerden haksız gelir elde edildiğine ve daha vahimi bebeklerin bir kısmının yoğun bakım takipleri sırasında hayatını kaybettiğine ilişkin haberleri büyük bir üzüntüyle yakından takip ediyoruz. Hayatını kaybettiği bildirilen bebeklerimizin ve ailelerinin acısını paylaşıyoruz.

Yürütme ve denetleme görevlerini elinde bulunduran dönemin il sağlık müdürü ve müdürlük görevlileri sorumluluklarını yerine getirmemiş, üstüne üstlük il sağlık müdürü bakanlık görevine getirilmiştir. Göreve getiren ve göreve getirilen kişilerin gereğini yapmasını beklemek halkın en haklı beklentisidir.

Diğer yandan bu olayın, ülkemizde tüm sağlık çalışanlarının hemen tamamının her koşulda büyük özveriyle ve sadece halkın sağlığı için çalıştığı gerçeğini gölgelememesini istiyoruz. Topluma karşı görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan meslektaşlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarının arkasındayız.

Bu vahim olay bir iki hastanenin kapatılması ile çözülecek bir olay değildir. Sağlıkta dönüşüm projesinin bizleri getirdiği noktadayız. Bizler diyoruz ki sağlık hakkı yaşam hakkıdır. Bu hak bir avuç insana rant sağlamak adına heba edilemez. Halkımızın eşit ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alması adına birinci basamak hizmetleri güçlendirilmeli, sağlık hizmetlerinde niteliğe önem verilmeli, sağlık emekçilerinin güvenle çalışacağı ortamlar sağlanmalıdır.

Manisa Sağlık Platformu olarak bugün kamuoyuna aşağıdaki taleplerimizi duyuruyoruz. Taleplerimiz yaşanan vahim olayın tekrar etmemesi adınadır.”

HEKİMLERİN ÖNERİ VE TALEPLERİ

Tabipler Odası Manisa Şubesi Genel Sekreteri Dr.Eken,hekimlerin öneri ve isteklerini ise şu sözlerle dile getirerek;

“Olaydan doğrudan etkilenen ailelere ve adı geçen hastanelerde bebekleri takip edilmiş olan tüm ailelere gerekli açıklamalar yapılmalı, ihtiyaç duydukları her tür destek sağlanmalıdır.

Gerekli denetimleri yapmayarak vahim sonuçlara neden olan kamu yetkilileri gereğini yapmalı, kanun önünde de hesap vermelidir.

Olaya karıştığı için kapatılan hastaneler kamuya devredilerek tekrar açılmalı, burada çalışan meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının hakları korunmalıdır.

Tüm ülkedeki 112 kayıtları geriye dönük incelenerek benzer çetelerin varlığı araştırılmalıdır.

Mecliste araştırma komisyonu kurulmalı ve konu tüm yönleriyle araştırılmalıdır. Konuyla ilgili tüm yasal ve idari süreçler açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan, sağlığın ticarileşmesinden, hizmet alımından ve taşeronlaştırılmasından derhal vazgeçilerek sağlıkta sermaye çetelerinin varlığına son verilmelidir.Kamudaki yoğun bakım yatak sayısı, personel ve ekipman eksiğinin giderilmesi” dedi…