Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, okullarda temizlik için talepte bulunan 271 okuldan 113 tanesinin talebini geri çektiğini ifade etti. Yavaş okul müdürlerine, "Belediyeden hiçbir şey istemeyin" mesajları atıldığını belirtti.

27'nci Uluslararası Beypazarı Festivali'nde konuşan Yavaş, “Biz zehirli gıda falan vermiyoruz. Biz temizlik malzemesi veriyoruz. Bir de okulları temizlemeye talibiz. Böyle bir olayın bu kadar ülke gündemine taşınmasını da gerçekten garipsiyoruz. Biz bütün kurumlarla işbirliği yapmaya hazırız. Yeter ki oradaki çocuklar güzel bir şekilde eğitimlerini alsınlar” dedi.

Okul Temizliği Yarım Kaldı

Geçtiğimiz günlerde okullara hijyen ve temizlik malzemesi desteğinde bulunacaklarını açıklayan Yavaş süreç hakkında şunları aktardı:

"Okul müdürlerinden bir açıklama gelmiyor ama mesela bugün Keçiören'de bir okulun ikinci katı temizlenmişken yetkilileri gelip ‘Derhal burayı bırakın’ dediler. İki katı temizlenmiş oldu. Bir katı pis haliyle kaldı. Herhalde okul müdürü kendisi temizleyecek. Yani onu kim aradı kim müdahale etti bilmiyorum.

"Okullar Açılmadan Temin Edilmeliydi"

Biz 2019’dan bugüne kadar 154 milyon liralık destek olmuşuz. Yani bunlar genellikle okul müdürleri kendileri talep ediyorlar. Şimdi son günlerde basına yansıyınca okullardaki kirlilik ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın personel temin edememesi, ki okulların açılacağı tarih belli. Eğer temin edilecekse bunun okulları açılmadan temin edilmesi lazımdı."

"925 Okuldan Hijyen Talebi Geldi"

Bu konu hakkında siyasi bir şey aramanın anlamı olmadığını kaydeden Yavaş, "Çünkü orada küçücük çocuklar eğitim görüyor. Onların vücutları daha hassas. Onların mikroptan, pislikten, kirden arınmaları lazım. Bu amaçla biz bu sefer ikinci günde temizlik isteyen okullara form doldurun dedik ve sonuç itibarıyla 925 tane okuldan hijyen talebi geldi. Bugüne kadar 232 tanesini verdik. Bu hafta sonuna kadar da geri kalanın tamamını vereceğiz.

"Herhalde Okul Müdürleri Kendileri Temizleyecek"

Ama onlara da yani 723 civarında okul var. Onlar da telefon açar, ‘biz istemiyoruz’ derse sorumluluk kendilerine ait veya kendileri de temin edebilir. Temizlik isteyen okul, 271 tane bugün itibarıyla. Fakat bunlardan dün 106 taneydi, bugün 113 tanesi ‘istemiyoruz’ dediler. Herhalde okul müdürleri kendileri temizleyecek. Başka yorum yapmak istemiyorum. Çünkü hiçbir okul müdürü herhalde o çocukların kirli bir okula gelmesini istemez."