Bir süredir Mars yüzeyinde solunabilir oksijen üretilebilmesi için deneyler yapan MIT’nin (Massachussets Institute of Technology), NASA’nın Perseverance modülü ile kızıl gezegene göndermiş olduğu Moxie adlı cihazının üretim kapasitesi küçük bir ağacın oksijen üretim kapasitesine erişti.
Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment adı verilen ve kısaca Moxie olarak anılan deney cihazı, 2020 yılında Mars’a doğru yola çıkmış, geçtiğimiz yılın Şubat ayında Jezero kraterine indikten kısa bir süre sonra 5,4 gram oksijen üretmişti.
Gezegenin karbon zengini atmosferinden hava çektikten sonra bu havayı filtreleyerek temizleyen, sıkıştıran ve ısıtan cihaz, karbondioksiti karbonmonoksit ve oksijen iyonlarına ayırıyor. İzole edilen iyonları daha sonra tekrar birleştiren cihaz, solunabilir oksijen üretimini gerçekleştirmiş oluyor.
Perseverance modülü üzerinde birden fazla deney cihazı bulunmasından ötürü kısıtlı olarak çalışma imkânı bulan Moxie, 2021’de farklı koşullarda gerçekleştirilen yedi deneyde kullanıldı. MIT’li bilim insanları, her deneyde 6 gram solunabilir oksijen üretmeyi başaran Moxie’nin üretim kapasitesinin dünyadaki küçük bir ağacın oksijen üretim kapasitesine eşdeğer olduğuna ve cihazın her koşulda çalışabildiğine dikkat çekiyorlar.