2016'dan beri süregelen OHÂL sürecinde, özellikle toplumunun bilgiye erişim, basın ve haberleşme özgürlüğü haklarına yönelik ağır baskıları yerel ve uluslararası kamuoyunda ciddi tartışmalara ve eleştirilere sebep oluyor.
Hükümetin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 20 Temmuz 2016'da yürürlüğe soktuğu Olağan Üstü Hal uygulaması Türkiye'de özellikle basın ve ifade özgürlüğü açısından kara bir dönemin kapılarını açtı. Hükümetin OHAL'den güç alarak şu ana kadar yayımladığı 30 Kanun Hükmünde Kararname yoluyla özellikle basın ve ifade özgürlüğüne yönelik yürürlüğe soktuğu ağır yaptırımlar nedeniyle bugün Türkiye dünyada basının özgür olmadığı ülkeler kategorisine düştü. 2017 yılına damgasını basan bu baskılar, 2018'in ilk iki ayında da hız kesmeksizin devam etti.

2017'den 2018'e Devam Eden Eğilim: Medya'ya Yönelik Baskılar

Uluslararası gazetecilik örgütleri (RSF) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından, gazeteciler için 'dünyanın en büyük hapishanelerinden biri sayılan' Türkiye’de, 2017 yılında en az 122 (bazı kaynaklarda 165'e kadar yükseliyor) gazeteci ve medya çalışanı hapishanedeydi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Bianet , P24, Ben Gazeteciyim gibi kurumların  raporlarına göre, 2017'de gazeteciler, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında 237 ağırlaştırılmış müebbet ile toplam 3 bin 672 yıl 6 ay hapis talebiyle yargılanıyordu. Tutuksuz yargılanan 520 gazeteci de hapis tehdidiyle karşı karşıyaydı.

2018'in ilk iki ayında Medya

2018 yılının ilk iki ayında son iki yıldan miras alınan gözaltı, tutuklama, engelleme ve basına yönelik kapatma furyası artarak devam etti. Çeşitli meslek örgütleri, sendikalar, hak savunuculuğu yapan sivil toplum örgütleri ve haberlerden derlediğimiz bu zaman tünelinde, Türkiye'nin sürüklendiği kara tabloyu daha da görünür kılmak istedik. 'Veri Haberciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında hazırlanan içeriklerden birisi olan bu dosya, her ay güncellenmeye devam edecek. [timeline src="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kqxL7a-koY3RDFgtB96W9zdeFaOTawDEcha_YhkRAkY/edit" width="100%" height="650" font="Default" lang="tr" version="timeline3" ]
Bu içerik dokuz8Haber adına Mehmet Şafak Sarı tarafından hazırlanmıştır.