dokuz8HABER'in ana yayın mecrası olan Twitter hesabı, (twitter.com/dokuz8haber) beş günlük yayın kesintisinin ardından bugün tekrar yayına başladı.

dokuz8HABER'in amiral gemisi konumundaki ana Twitter hesabımız geçtiğimiz hafta Salı akşam saatlerinde (7 Temmuz) kısıtlanmasının ardından yapılan girişimlerle bugün (12 Temmuz Pazar) tekrar erişime açıldı. Böylece 6.5 yıllık tarihimizde çok daha zor koşullarda dahi yayın akışı hiç bir zaman 2 saatten fazla aksamamış olan dokuz8HABER beş günlük fiili bir sansüre uğramış oldu. Sansür sürecinde yerel ve uluslararası pek çok basın ve meslek örgütü kurumu açıklamalar yaparak dayanışmalarını ilan ettiler ve Twitter'ı sorunu çözmeye davet ettiler.

DAYANIŞMA GÜÇLENDİRDİ

Öncelikle bu süreçte dayanışma gösteren dostlarımıza, konuyu haberleştiren medya kuruluşlarına, desteklerini esirmeyen takipçilerimize, okur ve izleyicilerimize, ilk andan itibaren konuyla ciddiyetle ilgilenen yerel ve uluslararası kurumlara çok teşekkür ediyoruz. Bugün dünden daha güçlüyüz. Öte yandan bu beş günlük sansür örneği Twitter algoritmasının manipülasyona açık yapısını ve kontrol mekanizmalarının da algoritmasından kaynaklı sorunları giderme noktasında oldukça hantal olduğu gerçeğini de gözler önüne serdi.

TWITTER ALGORİTMASINDA İSTİSMARA AÇIK BOŞLUKLARIN SANSÜR ARACI HALİNE GELMEMESİ İÇİN YAPISAL TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR

Bu hantallık ve tedbirsizlik dokuz8HABER'in 5 gün Twitter hesabında yayın yapamaz hale gelmesi örneğinde görüldüğü üzere medya kuruluşlarına yönelik fiili sansürün önünü açabilmektedir. Bu nedenle bugün bir yandan Twitter hesabımızın tekrar açılmasının mutluluğunu yaşarken, diğer yandan gelecekte bizim veya benzer kurumların, hesapların benzer bir sorun yaşamayacağına ilişkin bir garantinin olmamasını görmenin kaygısını yaşıyoruz. Dolayısıyla dokuz8HABER olarak dost kurumlarımızla birlikte ilk andan itibaren başlattığımız ve çeşitli uluslararası platformların gündemine taşıdığımız girişimleri sürdürmeye devam edecek ve çalışmalarımızı benzer sorunlar yaşanmaması için olası en etkili kurumsal güvence mekanizmalarının yaratılması için uluslararası ölçekte sürdüreceğiz. Bu süre boyunca yayınımızı devam ettirdiğimiz dokuz8tv hesabı da bir süredir düzenli hale getirdiğimiz canlı yayınlarımızın, video haberler ve Podcast'lerimizin yayınlanacağı bir hesap olarak yayınını sürdürecek.