Türkiye’de yurttaş haberciliğin dinamizmini çok yönlü olarak gazeteciliğin birikimiyle buluşturan dokuz8HABER beşinci yılını bir dizi yeni projenin de ilan edildiği özel bir davetle kutladı. Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliği yaptığı etkinlik kapsamında düzenlenen ‘Bir Türkiye hikayesi: dokuz8HABER'in beş yılı, Türkiye'nin beş yılı' Forumu ve ardından düzenlenen resepsiyona; konsolosluklar, siyaset, medya, meslek örgütleri, sivil toplum ve iş dünyasından 150'ye yakın davetli katıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=VPRDPFrtZUM Türkiye’de toplumun haber alma hakkını kullanmasının giderek zorlaştığı bir dönemde, yurttaşlara güvenilir haberi kaynağından ulaştırma ve toplumda medya-internet-sosyal medya okur yazarlığını geliştirme misyonuyla 2014 Mart ayında yayın hayatına başlayan dokuz8HABER, beş buçuk yılı geride bıraktı. dokuz8HABER, beşinci yaş gününü yeni projelerinin de duyurulduğu özel bir etkinlikle dostlarıyla birlikte kutladı.

DOKUZ8HABER'İN BEŞ YILI TÜRKİYE'NİN BEŞ YILI

Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen etkinliğe 150 davetli katıldı. Etkinliğe birçok ülke konsolosu, yerli ve yabancı medya mensupları, sivil toplum kuruluşu ile konfederasyon ve sendika temsilcileri, belediye başkanları, iş dünyasından temsilciler ve CHP Milletvekilleri ile HDP temsilcileri katıldı. Etkinlik dokuz8HABER'in ve Türkiye’nin son 5 yılının tartışıldığı forumla başladı. dokuz8HABER'in 51'inci eğitim programı da olan "Yerel Medya için Video Habercilik Eğitimi"ne katılmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Kayseri, Eskişehir, Samsun, Bursa, Edirne'den gelen yerel medya koordinasyonu ve dokuz8HABER ağının bir grup ileri düzey üyesi de etkinlikte hazır bulundu. [caption id="attachment_23548" align="aligncenter" width="1600"] dokuz8HABER beş yaşında etkinliği "dokuz8HABER'in beş yılı, Türkiye'nin beş yılı" başlıklı bir forumla başladı.[/caption] dokuz8HABER Kurumsal İletişim Danışmanı Sevda Yüzbaşıoğlu’nun açtığı forumda dokuz8HABER kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, dokuz8HABER'in tarihini, Türkiye'nin yakın tarihi ve medyada uluslararası ölçekte yaşanan dijital dönüşüm sürecini odağa alarak tartıştığı bir çerçeve sunum yaptı. Sunum sonrası söz alan katılımcılar Türkiye’de medyanın içinde bulunduğu durumu, gazeteciliğin yaşadığı sorunları ve dijitalleşmenin ortaya çıkardığı olanakları tartıştılar. Konuşmalarda gazeteciliğin finansmanı ve sürdürülebilirliği öne çıkan konu oldu. Forum bölümünde söz alan katılımcılar dokuz8HABER’in önemli bir medya deneyimini temsil ettiğini ifade ettiler.

FORUMDAN SONRA GECENİN İKİNCİ BÖLÜMÜ OLAN RESEPSİYONA GEÇİLDİ

[caption id="attachment_23546" align="aligncenter" width="1600"] Resepsiyonun açılışını ev sahibi olarak Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis yaptı.[/caption]

HOLLANDA BAŞKONSOLOSU BART VAN BOLHUIS: HER GÜN İSTİFADE ETTİĞİMİZ HİZMETLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Resepsiyonun açılış konuşmasını etkinliğe ev sahipliği yapan Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis yaptı. "Burada olduğunu için çok mutluyuz. 5. Yıldönümünüzü kutlarım" diyen Van Bolhuis, dokuz8HABER'e çalışmalarından ötürü şu sözlerle teşekkür etti: "Her gün istifade ettiğimiz hizmetleriniz için teşekkür ederiz." Etkinliğe katılamayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de bir mesaj gönderdi. dokuz8HABER’in 5 yılının anlatıldığı video gösteriminin ardından sözü dokuz8HABER kurucusu Gökhan Biçici aldı. Gökhan Biçici konuşmasına dokuz8HABER'in 5 yıl değil 5,5 yıllık bir çalışma geçmişine sahip olduğunu hatırlatarak başladı ve “Aslında 31 Mart 2014’de kurulduk ve 5’inci yaş günümüz de haliyle 31 Mart 2019 idi. Ancak o tarihte yerel seçimlerin olması ve bu seçim sürecinin 23 Haziran İstanbul tekrar seçimlerine kadar devam etmesi nedeniyle doğum günü kutlamamızı, aynı zamanda yeni döneme yönelik projelerimizi de duyuracağımız bir tür ‘geç doğum günü’ ve lansman etkiliği biçiminde tasarladık” dedi.

GÖKHAN BİÇİCİ: BAZI MODERN ULUSLARIN YÜZ YILDA YAŞAMADIKLARINI BU 5,5 YILDA YAŞADIK

Konuşmasının devamında Türkiye'nin bu 5,5 yıllık yakın tarihinin dünyadaki bir çok modern ulusun yaşamadığı kadar çok olay içerdiğinin altını çizen ve bu tarihsel hafızayı kaydetmekten gurur duyduklarını belirten Biçici, şöyle devam etti: “Ancak size kötü bir haberim var, bundan önceki 5.5 yılda yaşadıklarımız sadece fragmandı, bundan sonraki 3 yıl, çok köklü bir dönüşüm süreci içerisinde olacağız, özellikle 2023 yılına, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılına kadar bu sürecin adım adım ilerleyişine tanıklık edeceğiz. 2023 yılında nasıl bir Türkiye olacağını meselesi dokuz8HABER’in de meselesi durumunda. Nasıl bir ülkede yaşayacağız, nasıl bir ülkede gazeteci olacağız bunlar çok önemli konular. Türkiye'de haberciliğin, gazeteciliğin, basın ve ifade özgürlüğü alanındaki çalışmaların kurumsal anayasal güvencelere ve özgürlük ortamına kavuşması bakımından köklü bir değişim ve dönüşüm şart ve biz de bu noktada tarafız." [caption id="attachment_23565" align="aligncenter" width="1600"] dokuz8HABER kurucusu Gökhan Biçici[/caption]

DOKUZ8HABER TOPLUMSAL BİR İHTİYACA YANIT OLARAK DOĞDU

dokuz8HABER’in bir ihtiyaca karşılık olarak doğduğunu kaydeden Biçici, “Bugün toplumda en kritik ihtiyaçlardan biri olan ‘objektif haber alma’ yani ajans haberciliği... Sizlerin daha aktif desteği ve varlığıyla bu süreçte devam ediyor olacağız. Bu beş buçuk yılın ardından, önümüzdeki iki yılda da yeni projelerimizle birlikte sizler için daha fazla çalışıyor olacağız” dedi.

DOKUZ8HABER 5,5 YAŞIN BİRİKİMİYLE DAHA BÜYÜK HEDEFLER KOYDU

Konuşmasında dokuz8HABER’in yeni dönem planlarından da bahseden Biçici, “Adana'da açtığımız Çukurova Bölge Temsilciliği'yle ilk adımımızı attık, bundan sonraki dönemde özellikle 2020 yılında önemli projeler gerçekleştireceğiz” diye konuştu. [caption id="attachment_23545" align="aligncenter" width="1600"] dokuz8HABER 5 Yaşında pastası coşkuyla kesildi[/caption]

GECE DOKUZ8HABER 5 YAŞINDA PASTASININ KESİLMESİYLE DEVAM ETTİ

'dokuz8HABER 5 Yaşında' pastasının dokuz8HABER'in çalışanları ve aktif destekçilerince birlikte kesilmesiyle devam eden gece boyunca keyifli anlar yaşandı. Etkinliğe katılan pek çok belediye başkanı, sendikacı, siyasetçi, gazeteci, iletişimci de dokuz8HABER ve yeni medya hakkında düşüncelerini kısa röportajlar yoluyla paylaştı. Etkinlik dokuz8HABER ekibinin toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi. [caption id="attachment_23542" align="aligncenter" width="1600"] dokuz8HABER ekibi geceyi toplu fotoğraf çektirerek bitirdi[/caption]

DOKUZ8HABER'İN 2020 YILI SONUNA KADAR TAMAMLAYACAĞI YENİ PROJELER ŞUNLAR:

  • 51’inciye ulaşan eğitim programları ve düzenli olarak hayata geçirilen araştırma, çalıştay, forum, konferans türü faaliyetlerin daha da kurumsallaşarak dokuz8 Medya Akademisi’nin kurulması
  • Yerel Yönetimler ve Kent Konseyleri’yle işbirliği halinde Yurttaş Medya Merkezleri’nin kurulması ve bu merkezler üzerinden yurttaşlara yönelik medya okuryazarlığı çalışmalarının ve yerel medyaya yönelik kapasite geliştirme ve ağ oluşturma çalışmalarının güçlendirilerek sürdürülmesi.
  • Haber odaklı podcast yayınlarına başlanması ve yerel medya kuruluşlarıyla işbirliği halinde bu çalışmanın ilk etapta 10 şehri kapsayan bir ağ düzeyine ulaştırılması.
  • Bir süredir düzenli hale getirilen yeni video haber formatlarını geliştirip, çeşitlendirerek yeni tipte bir haber kanalı olarak dokuz8TV'nin inşaa edilmesi. Yeni yayın döneminde video haber dosyaları ve haber belgesellerinin yayınlanması. 
  • Adana-Çukurova’nın ardından ilk etapta Samsun-Karadeniz’de ve ardından İzmir, Diyarbakır ve Ankara’da bölge temsilcilerinin açılması.
  • Aralık 2018’te kurulan ve 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerine yönelik olarak #Seçim2019 Yurttaş Haber Takip Ağı’nın bir parçası olarak çalışmalarını başarıyla sürdüren #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu’nun yurttaş haberciliği destekli olarak ulusal günlük bir haber havuzuna dönüşmesi ve bağımsız bir haber ajansının inşaa edilmesi.
  • Uluslararası Basın ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nın uluslararası basın ve ifade özgürlüğü kurumlarıyla iş birliği halinde 2020 yılı sonbahar aylarında İzmir’de hayata geçirilmesi.
  • Dünya Genç İşçi Buluşması'nın alternatif medya tartışmaları açısından da önemli bir kürsü işlevi taşıyacak biçimde 15-20 Haziran 2020’de tekrar düzenlenmesi.
  • Patreon ve Kreosus yoluyla kitlesel fonlama çalışmasına başlanması ve bağımsız öz kaynakların geliştirilmesi amaçlı özel projelerin hayata geçirilmesi
  • 'Sürdürülebilirlik bir yaşam için sürdürülebilir Kentler' sloganıyla Yerel İz Derneği'yle işbirliği halinde 'Kent Dergi'nin yayınlanması ve bu derginin dijital bir platforma dönüşmesi.
https://www.youtube.com/watch?v=gYkhbx7_pds

DOKUZ8HABER HAKKINDA

2014 yılında yayın hayatına başlayan dokuz8HABER yurttaş haberciliğin dinamizmini profesyonel gazeteciliğin deneyimiyle buluşturan yeni bir medya mecrasıdır. Sosyal-ilk (social first) prensibine dayalı habercilik anlayışı ile gücünü vatandaşların haber alma hakkına sahip çıkmasından alan ve Twitter merkezli anlık haber akışıyla öne çıkan dokuz8HABER’in Türkiye genelinde 450’den fazla gönüllü muhabiri bulunuyor. dokuz8HABER,  Türkiye’de yurttaş haberciliğinin, yerel  medyanın kapasitesini arttırmak; medya okuryazarlığını güçlendirmek, haberleşme ve habercilik alanında teknoloji geliştirmek ve uyarlamak, ayrıca medya erişimi kısıtlı olan sivil toplum ve demokratik hareketlere dair haberlerin medya görünürlüğünü artırabilmesini sağlamak ve tüm bu amaçlara yönelik medya stratejileri ve mecraları geliştirmek amacıyla kapsamlı eğitim programları düzenler. Bugüne dek ülke genelinde ‘Alternatif Medya ve Yurttaş Habercilik Eğitim Programı’ adı altında düzenlenen 51 farklı eğitime 72 şehirden 1400 kişi katıldı. dokuz8HABER, bugün bu eğitimlerin bir ürünü olarak Türkiye genelinde 450’den fazla yurttaş habercisi ve onlarca yerel gazeteciyle güvenilir haberi kaynağından takipçilerine ulaştırıyor. dokuz8HABER, yurttaş haberciliğin yanı sıra, yerel medya ile ilişkiler yürütür, dijital odaklı nitelikli habercilik çalışmaları kapsamında veri haberciliği ve mobil (video) habercilik çalışmaları hayata geçiriyor. Yine dokuz8HABER şu ana kadar kendi alanında iki önemli saha araştırması hayata geçirerek akademik birikime de katkı sağlamıştır. dokuz8HABER'in eğitim programları dışında en etkin çalışması seçimler alanında oldu. Seçimlerin medya yoluyla manipule edilmesinin önüne geçmek için, seçim ve sandık güvenliği platformları ve inisiyatifleriyle yakın işbirliği halinde Seçim Yurttaş Haber Takip Ağları kuran dokuz8HABER, ilk kuruluş tarihi olan 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nden 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Seçimleri'ne kadar sekiz seçimde de herbiri bir öncekinden güçlü, etkin ve yaygın haber ağları kurdu. Seçimlerde yerellerden, güvenilir bir haber akışı için harekete geçen onlarca yerel medya kuruluşu da dokuz8HABER çağrısıyla bir araya gelerek Yerel Medya Koordinasyonu kurdu ve #Seçim2019 Yurttaş Haber Takip Ağı'na aktif destek vermeye başladı. Topluluk medyasına dönüşme yönünde adımlar atmaya başlayan dokuz8HABER, yeni Kreosus ve Patreon hesaplarını da aktifleştirerek öz kaynaklarını geliştirme yönünde ilk adımlarını attı.