Samsun Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde düzenlediği Milli Mücadelenin 100. Yılı Ödülleri töreninde Samsun’un medya, siyaset, yerel yönetim, kamu ve sivil toplum dünyasını buluşturdu. Gecede dokuz8HABER adına Gökhan Biçici de plaketle onurlandırıldı.

dokuz8HABER ve Medya Araştırmaları Derneği de medya alanında yürüttüğü yenilikçi çalışmalarla Cemiyet tarafından plaketle onurlandırılırken, Samsun Gazeteciler Cemiyeti’yle işbirliği halinde Samsun’da da hayata geçirilecek olan Medya Akademisi ve Yurttaş Medya Merkezi ilk olarak bu etkinlikte Samsun kamuoyunun gündemine getirildi. 6 Ocak 1996 tarihinde kurulan Samsun Gazeteciler Cemiyeti’nin 24’üncü yaş gününün de kutlandığı törende çok sayıda dalda ödül ve plaket verildi. Samsun Sheraton Hotel’de 500’ün üzerinde katılımcıyla hayata geçirilen etkinliği Mesut Yar sunarken açılış konuşmasını Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı yaptı.

"GAZETECİLİK MESLEĞİN ÖTESİNDE BİR YAŞAM BİÇİMİDİR"

“Gazetecilik, sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Gazetecilik dik durmaktır, gazetecilik boyun eğmemektir, gazetecilik egemen iradeye teslim olmamaktır, gazetecilik sormaktır, sorgulamaktır. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz" sözleriyle başlayan Yazıcı, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü vesilesiyle bu temel ilkeleri ne kadar vurgulasak az çünkü bu dönem gazetecilik yapmanın giderek zorlaştığı bir dönem. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında gazetecilik yapmak daha zor" dedi. Uluslararası basın ve meslek örgütlerinin son yıllarda yayınladığı raporlara da atıf yapan Yazıcı, bu verilerin gazeteciliğin çok yönlü olarak baskı altında olduğunu gösterdiğini söyleyerek, bu sorunları en yoğun yaşayan alanların başındaysa yerel medyanın geldiğini vurguladı. Yazıcı "Dünya değişiyor, dönüşüyor, gazetecilik de keza öyle" sözleriyle dijitalleşmeye ve sonuçlarına da işaret etti ve bu gelişmenin ne anlama geldiğini şu sözlerle açtı: "Gazeteciliğin hem bugününü hem de geleceğini belirleyen en önemli dinamik dijitalleşme. Dijitalleşme, internetin gelişimi, sosyal ağlar ve sosyal medya... Bunlar gazeteciliği tümüyle dönüştürüyor… Buna ayak uyduramayanlar zorlanıp tasfiye olurken, bu dönüşümü yakalayanlar eskisinden daha da güçlü hale gelebiliyor… Yani hem bir fırsattan, hem de tehditten söz ediyoruz."

"MEDYA AKADEMİSİ VE YURTTAŞ MEDYA MERKEZLERİ"

Yazıcı konuşmasının devamında medyada yaşanan dönüşüm sürecinin Samsun için bir fırsata dönüştürülmesi için Cemiyet olarak dokuz8HABER VE MEDAR ile işbirliği halinde hazırlıkları devam eden önemli bir projeyi de duyurdu ve projeye ilişkin ilk ayrıntıları paylaştı: "Samsun Gazeteciler Cemiyeti olarak bu alanda kentimize örnek olacak öncü projelere hazırlanıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi ile birlikte, genç gazeteci adaylarının yeni medya dünyasına adapte olmalarını sağlamalarını çok önemsiyoruz. Yine yerel medyanın mesleki açıdan eğitimler yoluyla desteklenmesi çok önemli. Hem yerel medyayı destekleyecek, hem de sivil toplum kuruluşlarının medya farkındalığını güçlendirecek yeni ve öncü bir platform kuruyoruz. Medya Akademisi ve Yurttaş Medya Merkezi geliyor. Medya Araştırmaları Derneği ve dokuz8HABER tarafından Türkiye ölçeğinde kuruluş adımları atılan bu önemli girişimin ilk örneklerinden birisi Samsun Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğiyle Samsun’da yaşam bulacak." Etkinlik Yazıcı'nın konuşmasının ardından kültürel programla devam etti. dokuz8HABER Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’ye de hem etkinliğin düzenlenmesine katkıları, hem de medya alanında sürdüğü öncü çalışmalar nedeniyle bir plaket verildi.

ETKİNLİĞE KATILANLAR

Milli Mücadelenin 100. Yılı ödülleri gecesine Samsun Valisi Osman Kaymak'ın yanı sıra Gençlik ve Spor eski Bakanı İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Milletvekilleri Kemal Zeybek, Neslihan Hancıoğlu, Bedri Yaşar, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Şeref Aydın, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Sait Bilgiç, Samsunspor Futbol Kulübü A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, Yılport Samsunspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, Samsun Emniyet Müdürü Ömer Urhal, ASİYAD Başkanı Osman Yılmaz, SAMDEF Genel Başkanı Metin Şenel, Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Basın Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Satmış, dokuz8HABER kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici ile çok sayıda davetli katıldı.