16 Ocak 2021, Cumartesi

BMO, anlık mesajlaşma uygulamalarını karşılaştırdı

Bilgisayar Mühendisleri Odası WhatsApp, Telegram, Signal, Bip, Dedi gibi anlık mesajlaşma uygulamalarını karşılaştırdı. Bu uygulamaların veri transferinin gizliliği için kullandığı teknolojileri anlatan BMO, Signal’in bu konuda öne çıktığını ifade etti.

Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), WhatsApp uygulamasının yeni gizlilik politikası dayatması sonrası alternatif uygulamalar ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin açıklama yayınladı.

WhatsApp’ın yeni gizlilik politikası sonrasında yalnızca üst verilerin (örneğin: kiminle ne zaman iletişim kurulduğu bilgisi, kullanılan cihaz bilgisi, konum bilgisi, telefon numarası, IP adresi vb.) ortaklarıyla paylaşılacağını, kullanıcıların uygulama içindeki paylaşımlarının şifrelenmiş olarak aktarılmaya devam edeceğini belirttiği hatırlatılan açıklamada, “Ancak WhatsApp uygulamasının sahibi olan Facebook’un sicili, topladığı kişisel verileri kullanma konusunda temiz değil. Geçmişte kullanıcılarından topladığı bilgileri resmi otoritelerle, ABD’de CIA ve NSA gibi istihbarat örgütleriyle paylaştığı çok sayıda habere konu olmuş; dahası, bir önceki ABD seçimlerinde bu bilgilerin başkan adaylarından biri yararına kullanıldığını gösteren ‘Cambridge Analytica’ skandalı unutulmamıştır” ifadelerine yer verildi.

TELEGRAM VE SIGNAL’İN GÜVENİLİRLİĞİ

WhatsApp’a alternatif olarak Telegram ve Signal adlı anlık ileti uygulamalarının öne çıktığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Telegram uygulamasında ön tanımlı mesajlaşmada veriler istemciden sunucuya şifrelenmiş olarak iletilmekte ve şifrelenmiş veri sunucuda çözülüp alıcının istemcisine yeniden şifrelenerek gönderilmektedir. Telegram, sunucularında bulunan kullanıcı verilerine erişilmek istendiği takdirde veriye erişim için birçok farklı hukuk sisteminden izin alınması gerektiğini öne sürmektedir. Ayrıca bu uygulamanın da bir şirketin sahipliğinde olması ileride gizlilik politikasını değiştirme riskini taşımaktadır. Signal uygulaması, gerek istemci ve sunucu yazılımları düzeyinde bütün olarak özgür yazılım olmasıyla gerekse yazılı, sesli ve görüntülü veri aktarımında uçtan uca (E2E) şifreleme kullanmasıyla kişisel verilerin korunması yönünden daha güvenli bir seçenek olarak görünmektedir. Signal’in, kimin kiminle mesajlaştığı üstverisi (metadata) gibi verileri yalnızca kullanıcı uygulamasında tutması, gizlilik özellikleri için önemli bir avantajdır. Kâr amacı gütmeyen bir vakfın kontrolünde olması nedeniyle de şirketlerin kâr odaklı değişen politikalarının oluşturduğu risklerle karşı karşıya değildir.”

Bip ve Dedi gibi bazı uygulamaların ise, açık kaynak kodlu ya da özgür yazılım olmamaları nedeniyle kullanıcılara güven veremediğini söyleyen BMO, ayrıca hiçbir üçüncü tarafla veri paylaşmamak gibi bir taahhütlerinin de söz konusu olmadığını aktardı.

“KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINDA EVRENSEL STANDARTLAR UYGULANMALI”

Kişisel verilerin korunmasında evrensel standartların uygulanması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“*Yurttaşların kişisel verileri, tekelleşmiş yazılım şirketlerinin insafına bırakılamayacak düzeyde önemlidir. TBMM başta olmak üzere ilgili kurumlardan ve yetkililerden aşağıdaki konularda ivedi adımlar atılmasını istiyoruz:

*Kişisel veriler üzerinden büyük kazançların elde edilmesinin engellenmesi, bu alanda tekelleşmenin önüne geçilmesi için KVKK’nin iyileştirilmesi başta olmak üzere gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

*Kişisel verilerin korunması için yapılacak düzenlemelerde, uygulamalarda ve denetimlerde başta meslek odalarımız olmak üzere konuyla ilgili demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yapılmalıdır.

*Milyonlarca yurttaşın verilerini içermesi itibarıyla kamusal varlık olarak değerlendirdiğimiz büyük veri kümelerini işleyen kamu bilişim sistemleri (örneğin: sağlık bilişim sistemleri, UYAP, MERNİS, SEÇSİS), anayasal sorumluluklarından biri kamusal denetim olan meslek odalarımızın bağımsız denetimine açılmalıdır.

“DUYARLILIK ARTIRILMALI”

Kişisel verilerin konusunda duyarlılığın arttırılması gerektiğini ifade eden BMO, verilen korunması için şunları önerdi:

*Aygıtlarınıza (bilgisayarınıza, telefonunuza, tabletinize vb.) kurduğunuz uygulamaların erişmek istediği bilgileri ve izinleri mutlaka kontrol edin; vermek istemediğiniz bilgileri ve izinleri edinmek isteyen uygulamaları kurmaktan kaçının. Halihazırda kurulu olan uygulamalarınıza verilmiş izinleri düzenli aralıklarla gözden geçirin.

*Veri aktarımı sağlayan anlık ileti uygulamaları ve sosyal medya uygulamalarında, gerekli ya da zorunlu olmadıkça kritik kişisel bilgilerinizi (örneğin: sağlık bilgileri, kredi kartı bilgileri, ev adresiniz vb.) paylaşmaktan kaçının. Kişisel sır ya da ticari sır olarak değerlendirdiğiniz bilgileri, anlık ileti ve sosyal medya ortamlarında paylaşmaktan kaçının. Bu tür bilgileri paylaşmanızın gerekli olduğu durumlarda ise gereklilik ortadan kalktığında paylaşımınızı silin.

*Çocuklarınızın kullandıkları aygıt ve uygulamaları kontrol ve takip edin, onları kişisel verilerin gizliliğinin önemi konusunda bilgilendirin.

*Özgür yazılımları tercih edin. Gereksinim duyacağınız birçok uygulamanın özgür yazılım olan bir alternatifini bulabilirsiniz. Özgür yazılımlar herkesin katılabildiği saydam bir geliştirme süreciyle, kaynak kodları tüm insanların erişimine açık olarak geliştirilirler; sahipleri ise kişi ya da şirketler değil tüm insanlıktır.”

Son Haberler

Dünyada koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyonu aştı

John Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre koronavirüs salgının başlamasından bu yana dünyada hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyonu geçti. John Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre koronavirüs salgının başlamasından...

ABD’de ‘çocuk istismarı’ndan tutuklandığı ortaya çıkan Abdüssamed Köse istifa etti

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölüm başkanı Doç. Dr. Abdüssamed Köse’nin ABD’nin Teksas eyaletinde bir “çocuğa istismar” suçundan tutuklandığı ortaya çıktı. Durumun ardından açıklama...

İran: Trump’ın olmadığı bir dünya daha güzel olacak

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Trump yönetiminin insanlığa verdiği zarar, bu yönetim içerisindeki radikallerin gözünde hala yetersiz" açıklamalarında bulundu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad...

AKP’li belediyeden pandemide hayatını kaybeden sağlıkçılar için ücretsiz mezar yeri teklifi

AKP'li Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sunduğu teklifin kabul edilmesi halinde, pandemi nedeniyle yaşama veda eden sağlık çalışanlarına mezar yerleri ücretsiz olacak. AKP'li Samsun Büyükşehir Belediye...

Çok Okunanlar

Meteoroloji’den yoğun kar yağışı uyarısı

Meteoroloji, birçok il için yoğun kar yağışı uyarısında bulundu. Meteoroloji'nin İstanbul uyarısında ise kentin yarın öğle saatlerinden sonra yağmurlu,...

Sağlık Bakanı Koca’dan HDP’ye teşekkür

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den alınan CoronaVac aşısını olmak için davet gönderdiği HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'a, şahsi...

Davutoğlu’ndan Özdağ açıklaması: “Sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ'a yapılan silahlı saldırıyla ilişkin açıklama yaptı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,...

Çanakkale’de bir yurttaş işsizlik nedeniyle intihar girişiminde bulundu

Gelibolu ilçesinde Abdullah Kiriş isimli yurttaş, intihar girişiminde bulundu. Kiriş'in sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda, işsizlik nedeniyle sıkıntı yaşandığını...

İSKİ, İstanbul’daki barajların son durumunu açıkladı

İSKİ, kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranının bugün itibarıyla yüzde 28,03 olduğunu duyurdu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) İstanbul'daki...

AKP’li isimlerin tepki çeken aşı sohbeti: “Teşkilata 30 bin aşı yeter mi?”

AKP MKYK üyelerinin Erdoğan ile birlikte aşı olmalarına tepkiler sürerken, iki AKP’li ismin Twitter üzerinden girdikleri diyalog şüpheleri ve...

Kulis: “Berat Albayrak Saray’da görevlendirilecek”

Gazeteci Levent Gültekin katıldığı bir televizyon programında, Berat Albayrak’ın iki haftalık süreçte Saray’da görevlendirileceğini iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı...

İstanbul Valiliği’nden kar yağışı uyarısı

İstanbul Valiliği yarından itibaren etkisini göstermesi beklenen kar yağışı ile ilgili yurttaşlara uyarılarda bulundu. İstanbul Valiliği, yarından itibaren etkisini göstermesi...

Bir çok dünya lideri Whatsapp’tan Telegram geçiş yaptı

Gizlilik Kullanım koşullarını değiştiren WhatsApp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasını istemesinin ardından dünya liderleri Telegram'a geçiş yaptı. WhatsApp'ın gizlilik...

Şarkıcı Alişan, Can Dündar’a ‘hain’ dedi sosyal medya karıştı

Gazeteci Can Dündar'ın, şarkıcı Alişan'ın gönüllü Covid-19 aşısı olmasını eleştirisine oynamış olduğu "Aynalı Tahir" dizisi ile bilinen şarkıcı Alişan'dan...

Gözden Kaçmasın