DÜNYA

Meloni: Elon Musk demokrasi için bir tehlike değil

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, son dönemde sıkı dostluğuyla dikkat çeken Trump yönetiminde de yer alacak teknoloji zengini Elon Musk’ın demokrasi için bir tehlike oluşturmadığını söyledi.

Abone Ol

Haber: Esma Çakır

Giorgia Meloni, gündeme ilişkin soruları yanıtlamak üzere yıllık basın toplantısı düzenledi. Roma’daki Temsilciler Meclisi binasında gerçekleşen ve 2 buçuk saatten fazla süren toplantıya Elon Musk'a ilişkin sorular damga vurdu. Gazetecilerin Meloni'ye yönelttiği 40 sorudan 7’si, ABD’de Donald Trump yönetiminde yer alacak olan milyarder işadamı Elon Musk ile ilgiliydi.

Hükümetinin, telekomünikasyon güvenliği için Elon Musk'ın şirketi Space X ile muhtemel bir Starlink anlaşması üzerine bilgi toplamakta olduğunu doğrulayan Meloni, henüz bir anlaşma imzalanmadığını ve Musk ile bu konuda kişisel olarak görüşmediğini belirtti.

"Avrupa, Space X’in önerdiği teknolojiye ulaşamadı"

Meloni, "Bugüne kadar hep teknoloji ve telekomünikasyon egemenliğinden bahsetmiş olan siz, sektörde tekel olan ve ekonomik bir güç olmasının yanı sıra, bir sonraki ABD yönetiminde politik bir güç de olacak olan birinin hassas verilerimizi koruyacağına dair nasıl garanti veriyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"SpaceX hükümete iletişim güvenliği konusunda ulusal ve nitelikli düzeyde bir teknoloji önerdi. Bu, bizim için diplomatik misyonlarımız ve yurtdışındaki askeri birliklerimizle iletişim güvenliğini garanti altına alabilmek anlamına geliyor. Birçok şirket bize gelip önerilerde bulunuyor. Biz de soruşturma yaparız ve bunun sonucunda en uygun olanı seçeriz."

İletişim güvenliğine gösterilen hassasiyeti anladığını söyleyen Meloni, "Ne yazık ki, Space X’in bize önerdiği bu teknolojinin kamuya açık bir alternatifi yok. Bu, bir Avrupa problemidir; iletişim güvenliğini sağlamaya gerekli teknolojiye ulaşmak için kamuya açık alternatifler üretme kapasitesine zamanında ulaşamadı" diye sözlerini sürdürdü.

"Musk’a kıyak geçmiyorum"

Musk ile yakın dostluk kurmuş olmasından dolayı muhalefetin kendisini "arkadaşına kıyak geçmek" ile suçladığını hatırlatan Meloni, "Arkadaşlarına kıyak geçmek benim huyum değil. Ben yabancı yatırımları sadece ulusun çıkarları açısından değerlendiririm" ifadesini kullandı.

"Microsoft datacenter’a (veri merkezi) büyük yatırım yaptığında kimse kendini parçalamadı” diyen Giorgia Meloni, "Beyler, anlaşalım. Sorun, Space X’in özel olması mı yoksa Elon Musk’ın siyasi fikirleri mi?” diye konuştu.

"Zengin ve tanınmış kişilerin görüşlerini ortaya koyması bir ilk değil"

Musk’a bu denli yakınlık göstermeye başlayan ilk Avrupalı lider olduğu hatırlatılan Meloni’ye, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yemin törenine az bir süre kala Elon Musk’ın Avrupa ülkelerinin iç meselelerine çok fazla müdahale etmeksinden ötürü bir alarm halinde olmaları gerekip gerekmediği de soruldu. Musk’ın zengin ve tanınmış biri olduğunu ve görüşlerini belirtmesinde nasıl bir sorun olduğunu anlamadığını ifade eden Meloni şöyle konuştu:

"Beğenelim ya da beğenmeyelim, ama bunlar onun kendi görüşleri. Zengin ve tanınmış kişilerin görüşlerini ortaya koyması bir ilk değil. Sorun, bu insanların elindeki kaynakları, ulus devletlerin siyasi tercihlerini değiştirmek için dünyanın yarısının siyasileri, partileri ve derneklerini finanse etmesidir. Musk kendi ülkesinin ve adayının seçim kampanyasını finanse etti. Onun başka ülkelerin seçim kampanyalarını finanse ettiğini görmedim. Bunu George Soros yapıyor. İşte ben buna, ulusların tercihlerinin değiştirtilmesine tehlikeli müdahalecilik derim. Sorun, Elon Musk’ın solcu olmaması mı?"

Meloni, bu nedenle Musk’ı demokrasi için bir tehlike olarak görmediğini söyledi.

"Trump, sadece diğer büyük küresel güçlere mesaj veriyor"

Meloni, önümüzdeki günlerde başkanlık görevini devralacak olan, 5 Ocak'ta Florida'daki Mar-a-Lago malikânesinde özel bir görüşme gerçekleştirdiği Donald Trump’ın Grönland ve Panama Kanalı’nı ele geçirmek için askeri güç kullanma ihtimalinden bahsetmesini de değerlendirdi.

Bazı Avrupalı liderlerin, kıta sınırlarına dokunulamayacağı açıklaması yaptığı hatırlatılan Meloni, "ABD'nin önümüzdeki yıllarda çıkarı bulunan bu bölgeleri zorla almaya çalışacağına ihtimal vermiyorum. Trump’ın başkanlığını yaşadık, onu tanıyoruz. O, bir şey yaptığında bunu makul bir sebepten dolayı yapar. Trump’ın açıklamaları bence, bu ülkelere yönelik düşmanca iddialardan çok diğer bazı büyük küresel oyunculara karşı bir mesaj olabilir" diye konuştu.

"Rusya’nın başka alternatifler araması akla yatkın bir gerçek"

Ukrayna meselesinde ise, doğru bir barış için Ukrayna ne istiyorsa onu desteklemeye devam edeceklerini belirten Meloni, gelinen bu noktada Ukrayna’yı bırakmanın hata olacağını savundu.

Suriye’de yaşanan gelişmelerinin ardından Rusya’nın buradaki filosunu kaybetmesiyle İtalya için stratejik önemde olan Libya’ya yönelebileceğine dair bir soruya da Meloni, “Libya meselesine çok fazla yoğunlaşmış durumdayız. Rusya’nın başka alternatifler araması akla yatkın bir gerçek. Yaklaşık iki yıldır Rusya’nın Afrika’daki varlığının artabileceği meselesini dile getiriyorum diğer mevkidaşlarıma” diye karşılık verdi.