Haber: Fatoş Erdoğan

Cezaevinde tutulan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. 


27 Haziran’da iktidara yakın medya organları ve sosyal medya hesaplarının hedef göstermesinin ardından gözaltına alınan ve 3 günlük gözaltı sonrası 1 Temmuz’da tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde  ilk kez hâkim karşısına çıkacak. 

Merdan Yanardağ, "Suçu ve suçluyu övme" ile "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla 100 günden fazladır cezaevinde tutulmaya devam ediyor.

Merdan Yanardağ’a Özgürlük Platformu Girişimi dava öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekilleri Yüksel Mansur Kılıç, Gökan Zeybek, Sezgin Tanrıkulu,  Özgür Özel, Mahmut Tanal, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP İstanbul İl Örgütü, CHP İstanbul İl Başkan adayı Özgür Çelik, Cemal Canpolat, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yeşil Sol Parti Milletvekili Ceylan Akça, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Gülizar Biçer Karaca, Gamze İlgezdi, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Cafer Mahiroğlu, EHP, TİP, Sol Parti, SEP, Kadın Meclisleri, Uluslararası gazeteci Örgütleri, Cumartesi Anneleri, TGS, RSF, Fatih Dayanışma, Evrensel Gazetesi, Birgün Gazetesi çok sayıda gazeteci ve TELE1 izleyicisi katıldı. 

photo1696406997 (1)

Merdan Yanardağ'ın duruşması öncesinde Merdan Yanardağ'a Özgürlük Platformu Girişimi basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını platform adına Süleyman Karadağ okudu.

Açıklamada, "Basın özgürlüğü ve demokrasi savunusuna tahammülü olmayan siyasî iktidar, bir kere daha hapsetmekte buldu çözümü. TELE1 genel yayın yönetmeni, gazeteci arkadaşımız Merdan Yanardağ 27 Hazirandan bu yana tutuklu. "Tutukluluk" bir kere daha cezalandırmaya dönüştü. 

Merdan Yanardağ, sadece basın özgürlüğü adına değil, ülkedeki demokratik muhalefet adına da önemli bir politik figür. Bu yanıyla da iktidarın hedefi olmaktan kurtulamıyor. 

Bizler, Merdan Yanardağ’a Özgürlük Platformu Girişimi olarak bu keyfî tutuklamayı protesto ediyoruz. 

Hukukun, adaletin siyasallaşması; toplum adına, ülkemiz adına telafisi olanaksız sonuçlar doğuracaktır. Geçtiğimiz yıllarda bunun çok acı örneklerine tanık olduk. Çok geç olmadan bu yoldan dönülmelidir.

Hukuka, adalete inanmak istiyoruz. 

Demokrasi, insan hakları ve hak-hukuk adına; dostlarımızı, sivil toplum kuruluşlarını, siyasî partileri ve tüm halkımızı Merdan Yanardağ ile dayanışmaya, ona sahip çıkmaya çağırıyoruz. 

Bugün değilse, ne zaman? 

Merdan Yanardağ yalnız değildir!" ifadeleri kullanıldı.


NE OLMUŞTU? 

Merdan Yanardağ, TELE1'de yayımlanan “4 soru 4 yanıt” programında Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin hukuksuz olduğunu dile getirmişti. Yanardağ bunun üzerine sosyal medyada hedef gösterilmişti. Ardından Yanardağ, sözlerinin bağlamından koparıldığını anlattığı ve görüntüleri yeniden yayımladığı bir özel yayına katılmış, yayın esnasında kanalın ofisine gelen polisler tarafından yayın sonrasında gözaltına alınmıştı. Yanardağ'ın gözaltına alınmasına çok sayıda tepki gelmişti.

Cezaevinden sorularımızı yanıtlayan Yanardağ, programda iktidarın, devletin infaz kanununu adil bir şekilde herkese uygulayarak, Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile görüşme hakkının verilmesinin hukukun gereği olduğunu söylediğini aktarmıştı. Yanardağ, “O zaman, ‘Kamuoyu Öcalan’ın ne söylediğini öğrenir ve böylece spekülasyonların önüne geçilir, iktidar tarafından bir tehdit ve siyasal araç olarak kullanılmaz’ dedim” ifadelerini kullanmıştı. Yanardağ, "Kıyamet buradan koptu. Çünkü böylece dar bir alanda yürütülen tartışma birdenbire toplumun geniş bir kesimine ulaşmış oldu. İktidarın elindeki oyuncak alındı ya da daha makul bir ifade ile bu oyuncağını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı."